A Sui hamarosan a legveszélyesebb Solana-gyilkos lehet

A Sui és a Solana is magas teljesítményű, alacsony költségű, decentralizált alkalmazások futtatására épített blokkláncok. Annak ellenére, hogy a Solana már szinte blue chip kriptovalutának számít, a Sui másfél évvel ezelőtti megjelenése után a világ egyik leghatékonyabb blokkláncának az első számú vetélytársa lehet.

A K33 Research elemzői szerint a Sui technológiai képességei mellett a játékkonzol iparban történő terjeszkedésével veszélybe sodorhatja a Solana pozícióját a nagy teljesítményű, kedvező árazású blokkláncok versenyében.

A Sui és a Solana összehasonlítása

A K33 Research legújabb DeFi-elemzésében a Sui és a Solana SOL Price SOL Price kerültek górcső alá. Mindkét blokklánc rendkívül gyors tranzakciófeldolgozást céloz meg, a tranzakciókat pedig minimális költséggel teljesíti. A skálázhatóság pedig mindkét blokklánc esetében kulcsfontosságú attribútum.

A Sui blokklánca 2023-ban indult el ténylegesen, fejlesztéséért a Mysten Labs felel. A Sui egyik legnagyobb újítása a párhuzamos tranzakció-végrehajtás, ami lehetővé teszi, hogy a tranzakciókat ne sorban, hanem egyidejűleg dolgozzák fel. Ez az egyik leglényegesebb különbség a Solanával szemben, ugyanakkor a konszenzusmechanizmus és a programozási nyelv is eltér.

Míg a Solana az egyedi Proof-of-History-nak (PoH) nevezett modellt kombinálja az Ethereumtól már jól ismert Proof-of-Stake-kel (PoS), addig a Sui a Byzantine Fault Tolerance (BFT) modellt használja a párhuzamos feldolgozás érdekében. A Sui programozási nyelve a Move, ami biztonságosabb és egyszerűbb szemben a Rust-tal, ami a Solana-fejlesztők kedvenc programozási nyelve.

A Sui lehet a Layer 1-es hálózatok legnagyobb kihívója

A héten kiadott elemzésében David Zimmerman, a K33 DeFi-elemzője, kiejelentette, hogy a Sui a Solanához viszonyított teljesítménye és architektúrája miatt az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező Layer 1-es hálózat lehet.

Az elemző szerint a Sui nemcsak a Solanára, hanem az Ethereumra is veszélyes lehet. Zimmerman bejegyzése rávilágít arra, hogy míg a SOL/ETH pár 6%-ot erősödött, addig a SUI/SOL pár 115%-ot ment feljebb ugyanebben az időszakban. Bár ez a teljesítmény kétségkívül elismerésre méltó, valószínűleg a Sui árazása jelenleg „hibás”, és a fundamentális értékek helyett a hype hajtotta felfele a kriptovaluta árát.

A SUI és a SOL összehasonlítása havi grafikonon, forrás: TradingView

Szeptember 17-én a Circle bejelentette, hogy az USDC-t bevezetik a Sui hálózatán, amivel próbára tehetik a hálózat teoretikus, közel 300 ezer tranzakció / másodperc sebességét. A projekt másik kulcsfontosságú híre szerint hamarosan kiadják a SuiPlay0x1 kézi játékkonzolt, ami hasonló előrelépés lehet majd, mint a Solana okostelefonja, a Saga.

A Sui és a Solana összehasonlítása TPS szempontjából, forrás: Chainspect

A technikai adatok a Sui javára döntenek

Zimmerman szerint a technikai adatok közül több is a Sui javára billenti a mérleg nyelvét a Solanaval szemben. Az elméleti maximális TPS-ben a Sui közel ötször nagyobb teljesítményre lehet képes, ugyanakkor a „valódi” TPS szerint a Solana legmagasabb teljesítménye 3000 tranzakció / másodperc volt, míg a Suinak 2023 júliusában 854.

Az elemző véleménye szerint azonban először ki kell derülnie, valós térben is képes lehet-e felülmúlni a Solanát a Sui. Zimmerman elemzését azzal zárta, hogy a Sui számára a legnagyobb problémát a tokenkínálat jelenti. A Sui készletének mindössze 27%-a van forgalomban a 10 milliárdos maximális tokenkészletből, aminek köszönhetően az FDV, vagyis a teljes értékelése, 3,73-szor nagyobb, mint a jelenlegi. A Solana ezzel szemben tokenjei 80%-át már kibocsátotta, FDV-je pedig a jelenlegi kapitalizációja 1,25-szöröse, ami vonzóbb lehet a befektetők számára.

A Sui és a Solana összehasonlítása piaci kapitalizáció szempontjából, forrás: K33 Research

A CryptoBullet X-portál szerint a SUI 2025 tavaszára akár 5,7 dollárt is érhet. Ez egy 4-szeres ugrás lenne a jelenlegi, 1,35 dolláros, árszintről.

A SUI technikai elemzése, forrás: X/CryptoBullet1