50 bázisponttal csökkentette a Fed a kamatokat, 62 500 dollárig ment a Bitcoin

Felfokozott hangulatban zajlik a kereskedés hétfő reggel óta. A Bitcoin az 57 000 dolláros mélységből egészen 62 000 dollárig küzdötte fel magát, amiben jelentős szerepe volt az amerikai jegybanknak. A Federal Reserve időszakos ülésén a kamatvágás volt a legfőbb kérdés és a recesszió elkerülése.

A Fed a várakozások szerint járt el és 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. Míg az S&P 500 hirtelen felszúrást követően visszakorrigált és pirosban zárta a napot, a Bitcoin olyan tartományba emelkedett, ahol nem járt augusztus vége óta.

Kamatot vágott a Fed

A szeptemberi FOMC ülés második napján, európai idő szerint este nyolc óra körül elérkezett a Federal Reserve a legtöbbeket foglalkoztató kérdéshez. Az amerikai jegybank 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, ezzel az irányadó kamatlábak visszaszorultak a 4,75 – 5%-os szintre.

A Fed által eszközölt kamatvágás négy év után az első kamatcsökkentés volt a jegybank legagresszívabb kamatemelési ciklusát lezárva. A döntéshozó testület tagjai arra számítanak, hogy ez tovább süllyedhet, és év végére az irányadó kamatláb 4,4%-os szintre süllyedhet, amihez még egy 50 bázispontos kamatvágás szükséges. Idén még két ülése lesz a testületnek, november 7-én és december 18-án.

„A bizottság egyre biztosabb abban, hogy az infláció fenntarthatóan a 2%-os cél felé halad. Úgy ítéljük meg, hogy a foglalkoztatási és inflációs célok nagyjából egyensúlyba kerültek. Bár a gazdasági kilátások bizonytalanok, a bizottság maximálisan odafigyel a mindkét irányból érkező fenyegető kockázatokra.”

Kilőttek a piacok

A Fed döntését követő percekben a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama pillanatok alatt elérte a 61 000 dollárt, ugyanakkor gyorsan visszakúszott 59 600-ig. Ezt követően európai idő szerint csütörtök hajnalban egy rég nem látott emelkedés vette kezdetét, melynek következtében a Bitcoin érintette a 62 500 dolláros árfolyamot.

Cikkünk írásakor a világ vezető kriptovalutája a 62 000 dolláros szint megtartásával küzd. A Bitcoin közel 3%-os emelkedése mellett érdemes kiemelni az Ethereum ETH Price ETH Price 4%-os és a Solana SOL Price SOL Price 6%-os felfutását. Több altcoin 10-20%-os emelkedést produkált, melyek közül érdemes kiemelni a SEI-t (+22%), a Bittensor TAO-ját (+16,5%), a TIA-t és a SUI-t (+14%).

Az elmúlt 24 óra legjobban teljesítő kriptovalutái, forrás: CoinMarketCap

Jól fogadták a kamatvágás hírét a részvények is. Az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexe, az S&P 500, a döntést követő percekben 5620-as szintről egészen 5675-ig emelkedett, ezzel új történelmi csúcsot beállítva. Azonban a kereskedési nap zárásakor mégis pirosban zárt az index és a legtöbb vezető részvény. Az arany hasonló mintázatot írt le. A világ vezető nemesféme először új történelmi csúcsot ért el az unciánkénti 2600 dolláros árával, azonban visszaállt és mínuszban zárta a napot.

Kilátások a jövőre nézve

Az elemzők szerint a Fed a nagyobb, 50 bázispontos kamatvágással, azt adta a piacnak, amit vártak. Mivel a kamatvágás ténye szinte biztosan be volt árazva, kérdés, hogy a lazuló monetáris környezet vagy a recessziós félelmek fognak érvényesülni.

1984 óta tíz alkalommal vágott kamatot a Fed, ebből hat alkalommal esést láthattunk a kamatvágást követő 30 napban. A jelenleg tapasztalt viszontagságos makroökonómiai környezetben egyre hangsúlyosabb tényezővé válik a Fed-szintű intézmények hozzáállása, a piac reakciója pedig nem igazán ismert.

Arthur Hayes, a BitMEX társalapítója, nemrégiben azt nyilatkozta, a Fed kamatcsökkentési stratégiája könnyedén vezethet a piacok összeomlásához, mivel szűkül az amerikai dollár és a japán jen közötti hitelkamat-különbség. Ez ahhoz vezethet, hogy a befektetők tömegesen feloldják a jenalapú kölcsöneiket, hasonlóan az augusztus 5-i összeomláshoz, amikor a Bitcoin árfolyama rövid időre 50 000 dollár alá esett vissza.