Vitalik Buterin dalra fakadt a Token2049 konferencián, mérföldkőhöz ért az Ethereum

A 200 dolláros tranzakciós költségek már a múlté – a layer2 megoldásoknak köszönhetően az Ethereumból egy sokkal felhasználóbarátibb eszköz kezd válni. Most tartották a Token2049 konferenciát.

Vitalik Buterin, az Ethereum társalkotóját minden bizonnyal mélyen megérintette, mikor 800 dollárt kellett fizetni egy ETH-tranzakció végrehajtásáért. A most tartott Token2049 konferencián éppen ezért az „énektudása” bemutatása mellett az Ethereum tranzakciós díjainak csökkenésére helyezte a hangsúlyt.

A kriptoágazat fejlődésével kapcsolatban megjegyezte, hogy korábban a magas utalási költségek jelentették az egyik legfőbb akadályt a mainstream elfogadottság előtt.

A layer-2 (második rétegű) megoldásoknak köszönhetően azonban mindez már a múlté, egy-egy tranzakció gyakorlatilag anélkül hajtható végre, hogy a felhasználóknak fizetniük kellene. Buterin szerint mindez jelentős mérföldkövet jelent. Ahogy azt a Szingapúrban tartott Token2049 konferencián elmondta:

„Valahol a 10 dollár és 50 dollárcent között [indultunk], és eljutottunk az alapvetően nulláig. Az Optimism és az Arbitrum, az Ethereum két nagy layer-2 megoldása eközben fontos biztonsági mérföldkövet is elért. A rollupok tehát gyorsan biztonságosabbá váltak, és végre megfizethetőek is.”

A nagyobb hálózati torlódások során korábban az sem volt példátlan, hogy egy-egy Ethereum-tranzakcióért több mint 200 dollárt fizettek a felhasználók. A layer-2 hálózatok azonban komoly szerepet játszottak abban, hogy a mainnetről a másodlagos blokkláncra helyezzék át a forgalmat. A tranzakciók lebonyolítása ezáltal jóval olcsóbbá és skálázottabbá vált.

Amellett, hogy csökkentek a tranzakciós díjak, az utalások végrehajtásának idejében is jelentős fejlődéseket sikerült elérni. A Merge-nek (vagyis amikor az Ethereum Proof-of-Work konszenzusmechanizmusról Proof-of-Stake-re váltott) köszönhetően 2022 szeptembere óta egy tranzakció átlagosan néhány másodperc alatt megerősítésre kerül.

„Egyebek mellett a Merge-nek köszönhető az, hogy felére csökkent a következő blokk átlagos várakozási ideje. Ezekkel együtt manapság a tranzakcióim már 5-15 másodperc alatt megerősítődnek.”

Ha már ismét nagyközönség előtt volt, Buterin megragadta az alkalmat, hogy felidézzen néhány ikonikus dalt (himnuszt?), amelyek az elmúlt évek kriptoprojektjeinek köszönhetően váltak híressé. Az előadásról a Cointelegraph osztott meg egy videót az X-en:

A zenés-táncos produkcióval minden bizonnyal megpróbált nagyobb hírverést csapni az eseménynek és az Ethereumnak, ami enyhén szólva is bejött:

„Szerintem ez csak annyi, hogy ő egy más »dimenzióban« mozog. Régen a guruk, sámánok voltak furcsa szerzetek, most a tech vonalon is kifejlődtek az ilyen formák. Számomra ettől nem kevesebb és semmiképpen nem elítélendő. Az ETH kifejlesztése meg legjobb tudomásom szerint (szóljatok ha tévedek) hozzá kötődik legnagyobb százalékban.”

– osztotta meg véleményét a Gyurma nevű felhasználó a Variance HUN Telegram-csatornán.

Felhasználóbarátibb hálózat, az értékek feladása nélkül

Vitalik Buterin véleménye szerint az ágazatnak meg kell próbálnia minél inkább kielégítenie a mainstream felhasználók igényeit. Közben azonban továbbra is szem előtt kell tartani a decentralizáció étoszát.

„Ki kell elégítenünk a mainstream elfogadás igényeit, ugyanakkor ragaszkodnunk kell a nyílt forráskódhoz és a decentralizáció értékeihez”

– mondta.

A megjelent ágazati szereplőket arra buzdította, hogy mindezekre odafigyelve alkossanak olyan gyakorlati megoldásokat, amelyek hozzájárulnak a következő tömeges elfogadási hullámhoz.

Összefoglalva tehát Buterin számára a layer-2 megoldások nem csupán technológiai fejlődést jelentenek, hanem a kriptovaluták világában egy új korszak nyitányát is. Az alacsonyabb tranzakciós költségek és gyorsabb megerősítési idők azt eredményezik, hogy az Ethereum, és általában a blokklánc-technológia, sokkal elérhetőbbé válik a hétköznapi felhasználók számára is.

Ez pedig jelentős előrelépés a mainstream elfogadás felé, hiszen a korábbi magas költségek sokakat elriasztottak a technológia használatától. A decentralizáció megőrzése mellett folyamatos innovációra lesz szükség ahhoz, hogy a kriptoszféra szélesebb körben is elfogadottá váljon, és ezáltal valóban betölthesse azt a szerepet, amelyet alkotói megálmodtak.