Figyelmeztet az MNB, hamis befektetési program terjed

Hamis hirdetéseket terjesztenek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és egy tőzsdei kibocsátó állítólagos befektetési programjáról, amely során a „jegybank garanciát vállal a befektetők pénzére”. Az MNB feljelentést tett és kihangsúlyozta, hogy nem indított ilyen befektetési programot.

Röviden: a bűnözők ismert internetes portálok arculatát használva, a közösségi médián keresztül célozzák meg áldozataikat. Valótlan információkat terjesztenek, hamis szerződéseket köttetnek, álneveket használnak és irreálisan magas hozamokat ígérnek. Az MNB kiberbiztonsági kampányokkal próbálja megvédeni az ügyfeleket, és arra ösztönzi az áldozatokat, hogy haladéktalanul tegyenek feljelentést.

A támadássorozat részletei

A csalók eddig olyan cégeket használtak álnevekként, mint a Luna Capitals, Cosmos Capital, Act Human Capital, Devix Group, Market Internal és a Multistox. A közösségi médián közzétett hirdetésekben azt írják, hogy az MNB befektetési programja keretében az együttműködő cég részvényeit lehet megvenni. A hirdetésre kattintókat ezután egy olyan honlapra navigálják át, melynek megjelenése hasonlít az ország vezető internetes hírportáljainak arculatával. Ezután elkérik az ügyfelek adatait, majd telefonos és e-mailes egyeztetés után szerződéstervet küldenek nekik.

Az ügyfelekkel való kapcsolatfelvétel során az MNB közvetítői adatbázisából véletlenszerűen kiválasztott magánszemélyek adatait használják. A dokumentumokban továbbá hamisan azt állítják, hogy az ügyfélszámlán lévő összegekre a jegybank garanciát vállal. A minimálisan befizethető összeg 90 ezer forint, amelyre akár heti 100 százalékos hozamot ígérnek, mint passzív jövedelem lehetőségét.

Az MNB-hez már több mint 20 ügyfél fordult ezzel a problémával. Két esetben a csalók nemcsak a kezdeti befektetett összeget, hanem milliós megtakarításokat is megszereztek. A csalók “befektetési tanácsadóként” vagy “könyvelőként” tüntették fel magukat, és arra vették rá az áldozatokat, hogy egy távoli hozzáférést biztosító programot telepítsenek a számítógépükre. Céljuk kizárólag a befektetők megtakarításainak ellopása, nem folytatnak további jogosulatlan pénzügyi tevékenységet. Az ellopott pénzt magánszámlákra utaltatják, majd nyomtalanul eltűnnek.

Ha te is áldozattá váltál, vagy visszaélést jeleit tapasztalod, azonnal tegyél feljelentést a rendőrségen és értesíts bankodat. Érdemes felkeresni az MNB Pénzügyi Navigátor weboldalának digitális biztonsággal kapcsolatos oldalát is, ahol további információt találsz a témában.