Az USDT megint nagyon komoly határvonalat lépett át

A Tether stabilcoinjának, az USDT-nek a kínálata a Token Terminal kriptoelemző adatai szerint meghaladta az 1 milliárd dollárt a The Open Network (TON) hálózatán. Ez a forgalomnövekedés kiemeli az USDT dominanciáját az amerikai dolláron alapuló stabilcoinok között. Plusz rámutat, hogy a TON lánc annak ellenére növekszik szépen, hogy a Telegram, a TON láncot 2018-ban létrehozó közösségi médiaplatform mostanában nehézségekkel szembesült. Például a Telegram vezérigazgatóját, Pavel Durovot augusztusban letartóztatták Párizsban.

A Tether még mindig messze riválisai előtt jár

A Tether USDT a választott stabilcoin számos Telegram Mini Apps-ban, amelyek olyan alkalmazások, amelyek a Telegram üzenetküldő platformján működnek és a pénzügyeket a TON láncon rendezik. Szeptember 13-án a TON Foundation – amely 2022-ben vette át a TON lánc irányítását a Telegramtől – bejelentette, hogy együttműködik a Tada nevű szingapúri ún. telekocsi alkalmazással, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fuvart foglaljanak és kriptóval fizessenek érte. A CoinMarketCap szerint a jelenleg forgalomban lévő 172 milliárd dollárnyi, amerikai dollárral fedezett stabilcoinból körülbelül 118 milliárd dollár USDT. A Circle Internet Financial USD Coinja (USDC), a Tether legközelebbi riválisa, piaci kapitalizáció szempontjából 35 milliárd dollár körül mozog. A stabilcoinok elfogadása egyre nagyobb teret nyer, a Castle Island Ventures és a Brevan Howard Digital befektetéskezelők szeptemberi jelentése szerint az összes aktív tárca száma 2022-től több mint kétszeresére, több mint 20 millióra nőtt napjainkra.

A jelentés szerint a stabilcoinok 2024 első felében mintegy 2,5 billió dollár értékű tranzakciót bonyolítottak le. 2023-ban a Tether mintegy 6,2 milliárd dollár nyereséget ért el. Ez meghaladja a világ legnagyobb vagyonkezelőjének, a BlackRocknak az 5,5 milliárd dolláros nyereségét. A Circle-hez hasonlóan a Tether is dollárra váltja az USDT-t, majd a dollárt alacsony kockázatú, hozamtermelő eszközökbe fekteti, és a kamatokból profitál. A Tether ezeket a profitokat aztán feltörekvő technológiai cégekbe fekteti. Áprilisban például a Tether 200 millió dolláros részesedést vásárolt a BlackRock Neurotechben. Ezzel a Reuters szerint a legnagyobb részvényessé vált az agyi implantátumokkal foglalkozó vállalatban. A stabilcoin-kibocsátó emellett Bitcoin-tartalékot is épít. Márciusban a Tether 8888 BTC-t vásárolt, a vásárlás időpontjában mintegy 618 millió dollár értékben ( BTC Price BTC Price ). Teljes tartaléka meghaladja a 75000 BTC-t.