Norvégiában már több elektromos autó van forgalomban, mint benzines

Az elektromos autók száma most először meghaladja a benzines autókét Norvégiában – közölte egy iparági szervezet. A skandináv országban regisztrált 2,8 millió személygépkocsi közül 754 303 tisztán elektromos meghajtású, 753 905 pedig benzines – közölte a norvég közúti szövetség (OFV) közleményében.

Azonban továbbra is a dízelmodellek száma legnagyobb: közel egymillió ilyen jármű járja most a norvég utakat.

elektromos autók

Norvégia világelső az elektromos járművek elterjedésében. Fotó: Ryhor Bruyeu/Alamy

„Ez történelmi jelentőségű. Olyan mérföldkő, amelyet 10 évvel ezelőtt kevesen jósoltak volna meg” – mondta Øyvind Solberg Thorsen, az OFV igazgatója.

„A személygépkocsi-flotta villamosítása gyorsan halad. Norvégia egyre biztosabban halad afelé, hogy a világ első olyan országává váljon, ahol az elektromos autók uralják a személygépkocsi-flottát.”

Norvégia, bár jelentős olaj- és gáztermelő ország, azt a célt tűzte ki, hogy 2025-re minden újonnan értékesített autó zéró emissziós jármű legyen. Ez 10 évvel megelőzi az EU hasonló célkitűzését.

Augusztusban a Norvégiában regisztrált új autók 94,3 százaléka volt tisztán elektromos meghajtású. Ezt az eredményt a Tesla Model Y eladásai is elősegítettek.

A közúti közlekedés villamosítása érdekében a norvég hatóságok jelentős adókedvezményekkel segítik az elektromos autók terjedését, így azok ára versenyképes az üzemanyaggal, a dízelüzemű és a hibrid autókkal szemben.

A skandináv ország sikere az elektromos autók terén éles ellentétben áll az Európa más részein tapasztalt nehézségekkel.

Ez a sikertörténet erős kontrasztot mutat azzal, hogy 2023-ban Európában csökkenni kezdett az elektromos autók eladása. A kontinensen eladottak az összes újautó-eladásnak mindössze a 12,5%-át teszik ki.