Egyre több ország fontolgatja a központi banki digitális valuták bevezetését

A legfrissebb tanulmányok szerint világszerte már 134 ország, köztük a BRICS-államok is, aktívan vizsgálják a központi banki digitális valuták (CBDC) bevezetésének lehetőségét. Ezek az országok a globális gazdaság 98%-át teszik ki, és közel felük már előrehaladott szakaszban jár a fejlesztés terén. A CBDC egy olyan virtuális pénzeszköz, amelyet az adott ország központi bankja bocsát ki és garantál.

Előrehaladott fejlesztési szakaszban lévő országok

Az Atlantic Council kutatása alapján 65 ország – köztük Ausztrália, Brazília és India – jelenleg fejlett szakaszban van a CBDC-k kidolgozása során. Ezek az országok vagy már a fejlesztési, tesztelési vagy éppen bevezetési szakaszban járnak. A tanulmány szerint a G20 országai közül már 19 állam lépett előre a CBDC-k vizsgálatában, köztük Japán, Brazília, Oroszország és Ausztrália. Összesen 44 ország már a digitális valuta tesztelési fázisába lépett, ez 22%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Az elsőként bevezetett CBDC-k tapasztalatai

Néhány ország – mint például a Bahamák, Nigéria és Jamaica – már hivatalosan elindította a CBDC programját, az elmúlt hónapokban pedig a felhasználási arány növekedésének jelei is megmutatkoztak. Kína is jelentős eredményeket mutat fel. Jelenleg a világ legnagyobb CBDC-kísérletét folytatja, ahol a digitális jüan (e-CNY) bevezetése során már közel 7 billió jüan (987 milliárd dollár) tranzakció történt a különböző ágazatokban.

Az Egyesült Államok és az európai fejlődés

Az Európai Központi Bank már elindította a digitális euró többéves pilot programját, míg az Egyesült Államok némileg lemaradásban van a digitális dollár bevezetésével kapcsolatban. Az Egyesült Államokban erősebb ellenállás tapasztalható a CBDC-kel szemben, főként adatvédelmi és egyéb aggályoknak köszönhetően. Ennek ellenére az USA részt vesz egy határokon átnyúló CBDC projektben, – az “Agora”-ban – amelyben hat másik központi bank is érintett.

A CBDC jövője világszerte

A globális pénzügyi rendszer átalakulása, a készpénzhasználat csökkenése, valamint a kriptopénzek és technológiai vállalatok térnyerése egyre nagyobb nyomást gyakorol a központi bankokra, hogy digitális valutákat vezessenek be. A CBDC-k szerepe különösen fontos lett, hiszen lehetőséget kínálnak a hagyományos pénzügyi hatalom megerősítésére és a gyorsan változó pénzügyi környezethez való alkalmazkodásra. Az olyan projektek, mint az “mBridge”, amely többek között Kína, Hongkong, Szaúd-Arábia és Thaiföld CBDC-inek összekapcsolását célozza, már most is nagy előrelépéseket mutatnak a globális pénzügyi infrastruktúra modernizálásában és hatékonyságának növelésében.