Hotel Bitcoin – spanyol vígjáték 4000 bitcoinról és négy vesztesről

Aktuálisan 23 értékelés mellett 8,1 értékkel áll a nagy filmes adatbázisban, az IMDB-ben a Hotel Bitcoin című 2024-es spanyol film. És ez a film most nem csak érinti a bitcoint, hanem teljes egészében akörül forog. Van négy jóbarát, akik 100 millió eurót találnak bitcoinban, de amióta megtalálták, csak szerencsétlenségek történnek velük.

A film rövid ismertetése

A történet alapvetően egyszerű. Egy régi laptopon a négy lúzer barát talál 4000 bitcoint, amiről nem tudják, hogy kié és ráadásul péntek van. A hely pedig ahol eladhatnák, csak hétfőn nyit ki, így várniuk kell. De mit tehetnének, hogy addig se veszítsék el a coinokat? Alejo Sauras, Mauricio Ochmann, Canco Rodríguez és Pablo Chiapella játssza azt a négy barátot, akik úgy döntenek, hogy bezárkóznak egy luxusszálloda lakosztályába, és várják a hétfőt. De vajon képesek lesznek-e tartani a szájukat, és ami a legfontosabb, képesek lesznek-e egy helyen maradni? Nem kell nagy filmrajongónak lenni hozzá, hogy tudjuk, nem. Manuel Sanabria és Carlos Villaverde rendezők 20 évvel ezelőtt rendeztek már egy teljesen őrült vígjátékot, amely nagyon kevés forrásból készült, de az akkori középiskolások körében kultuszfilmmé vált. Ez a film a La fiesta volt.

Az ezt követő időszakban többnyire tévésorozatokon dolgoztak. Most viszont visszatérnek ezzel a vicces sztorival, ami egyébként akármelyikünkkel megtörténhet, amennyire az életünk része lett már a bitcoin. Mert a szállodában, ahol veszteseink meghúzzák magukat minden megtörténik, ami csak megtörténhet. Az esküvőtől kezdve egy holttest „megjelenéséig”.

Ráadásul barátaink a lehetséges vagyon ismeretében nem haboznak előre költeni. Ehhez azonban likviditásra van szükségük előre, és ennek megszerzéséhez uzsorásokhoz fordulnak. Nagyon jól összefoglalta a Hotel Bitcoin vígjátékát az a vélemény, amely szerint a film megnevetteti az embereket anélkül, hogy egyébként sokkal fontosabbnak pozícionálná magát. A négy színész szépen hozza a szerepét, a szűkös költségvetés pedig egyáltalán nem érezhető az alkotáson.