Újra üzent a Silk Road alapítója a kriptoközösségnek

Újra tweetelt börtöncellájából a Silk Road online feketepiac alapítója, Ross Ulbricht, hogy megossza gondolatait a kriptovaluta-közösséggel.

Ezúttal arról írt, hogy immár 4000. napja, azaz 11 éve van börtönben, ami idő alatt mindent megtett azért, hogy változzon, fejlődjön és jobb emberré váljon. Készen áll arra, hogy szabadon engedjék és jóvátegye a múltbéli hibáit.

A kriptovaluta-közösség régóta követeli Ulbricht szabadon engedését, mivel sokan igazságtalannak tartják az ellene hozott ítéletet. Most is támogatásukat fejezték ki a kommentekben, és azt kívánták, hogy minél hamarabb szabadulhasson.

Ulbricht 29 évesen, 2013-ban kezdte meg két életfogytiglani börtönbüntetésének letöltését, miután a Silk Road online feketepiacot két év működés után leállították. Ulbrichtot jó szándék vezérelte a platform létrehozásakor. Eredetileg a szabadság és a kormányzati kontroll nélküli kereskedelem eszméje inspirálta, és a bitcoin lett a fő fizetőeszköz rajta. Azonban hamarosan a kábítószerek és egyéb illegális áruk és szolgáltatások eladásának központjává vált, ami végül az alapító letartóztatásához vezetett.

Mozgalom Ulbricht szabadon bocsátásáért

A kriptoközösség a bebörtönzésének első napja óta támogatja Ulbrichtet, tekintve, hogy a többség szerint igazságtalanul ítélték el. Gyakran hasonlítják esetét Sam Bankman-Fried történetéhez, aki az összeomlott FTX tőzsde vezérigazgatója volt. A férfi több milliárd amerikai dollárral becsapta a platform befektetőit és kereskedőit, ám őt sokkal enyhébb körülmények között tartják fogva a börtönben, mint Ulbrichtet. Sőt, míg a Silk Road alapítója két életfogytiglani börtönbüntetést kapott, Bankman-Friedre a jelenlegi javaslat szerint legfeljebb pusztán 25 év börtön várhat.

Ulbricht követői az Egyesült Államok büntetési rendszerére is felhívják a figyelmet – különösen azokra az esetekre, ahol nem erőszakos bűncselekményekkel vádolt személyeket aránytalanul súlyos büntetéssel sújtanak. Ügyét időközben felkarolták különböző emberi jogi csoportok is, akik a börtönbüntetés csökkentéséért küzdenek, különösen az online platformokkal kapcsolatos esetekben. Története továbbra is komoly etikai és jogi kérdéseket vet fel a szabadságjogok, a kormányzati szabályozás és a kriptovaluták illegális célokra való felhasználása kapcsán.

Májusban Donald Trump a Libertárius Párttal közösen tartott gyűlésén is bejelentette, hogy ha újraválasztják, az első napon kegyelmet ad Ross Ulbrichtnek.