Csúcsot döntött a BTC dominancia: Mit jelent ez az altcoinok számára?

Soha nem látott magasságokban a BTC dominancia, több éves csúcs dőlt meg – az eszköz egyre nagyobb teret hódít, jóllehet az altcoinok rovására. 

Szeptember 16-án a Bitcoin BTC Price BTC Price dominanciája elérte az 58%-ot a Tradingview elemző platform szerint. Ez a legmagasabb érték 2021 áprilisa óta, majdnem két évnyi folyamatos növekedést követően.

2022 novemberében, miután az FTX összeomlott, a BTC dominancia 40% alá csökkent és az ezt követő brutális medvepiac során az eszköz 16 000 dolláros mélypontra zuhant vissza.

Azóta viszont emelkedő tendenciát mutat, így az altcoinok, különösen az Ethereum, amelynek piaci részesedése csakugyan csökkent, képtelenek felvenni vele a versenyt.

Az Ethereum dominanciája 30%-ot esett vissza az elmúlt egy évben és a Tradingview adatai alapján ezen a héten három és fél év után először esett 14% alá. Ez hozzájárult a BTC piaci részesedésének növekedéséhez is.

A napokban a Rekt Capital elemzője megállapította, hogy a BTC piaci részesedésének heti zárása 57,68% volt, ami így 2019 áprilisa óta először lépett át egy kritikus támogatási/ellenállási szintet.

„Legutóbb, amikor ilyen heti zárást tapasztaltunk, az a Bitcoin dominanciájának több hónapos, 71%-os emelkedését eredményezte”, magyarázta a szakember.

A kriptók zászlóshajójának dominanciája utoljára 2021 elején haladta meg a 70%-ot, de az azt követő négy hónap alatt gyorsan 40%-ra esett vissza az altszezon folyamán.

Más elemzőket azonban nem győzött meg ennyire az eszköz teljesítménye és úgy vélik, hogy a Bitcoin dominanciája a tetőfokára hágott s egy esetleges csökkenés elindíthatja az altcoin szezont.

A kriptopiac az elmúlt 24 órában további 1,4%-kal csökkent, a teljes kapitalizáció pedig 2,11 billió dollárra redukálódott.

A Bitcoin újra elérte az 58 000 dolláros árszintet a kedd reggeli ázsiai kereskedés során, miután a hétfői napon jelentősen visszaesett. A BTC  árfolyama a cikk írásának időpontjában 60 802 dollár, míg az Ethereumé 2370 dollár.