Az Ethereumon vannak a legnagyobb értéket teremtő appok

Még mindig az Ethereum rendelkezik a legtöbb díjtermelő alkalmazással, amelyek jelentősen hozzájárulnak a felhasználók bevonzásához. Bár az alkalmazások nem osztják meg a bevételeiket, a jelentős kereslet miatt mégis ők jelentik a lánc létezésének egyik fő mozgatórúgóját. Közvetve az alkalmazások likviditást is bevonzanak tokenek, stabilcoinok, NFT-k vagy más fizetési eszközök formájában. 2024 szeptemberében még mindig az Ethereum rendelkezik a legnagyobb listával a legjobb appokból, amelyek komoly bevételteremtő képességgel bírnak. A DappRadar adatai alapján az Ethereum összesen 4771 alkalmazást tart nyilván, a teljes tőkeérték pedig egy maroknyi nagy likviditási központban összpontosul. Az Ethereum napi szinten több mint 4,65 milliárd dollárnyi applikációs forgalmat bonyolít, heti szinten pedig 27,71 milliárd dollárt.

Az Ethereum még mindig fő célállomása az appoknak

Amikor a zárolt értékről vagy fizetésekről van szó, az Ethereum ad otthont az Uniswap V3, az 1Inch hálózati aggregátor, a Banana Gun bot, az OpenSea protokolloknak, valamint számos hitelezési, biztosítási és DeFi protokoll legaktívabb pooljainak. Az ezekből az alkalmazásokból származó díjakat az Ethereum bevételének részeként számolják el, bár a pontos végeredmény számítási megközelítéstől függően változik. A Token Terminal adatai szerint az Ethereum heti díjai 11,93 millió dollár körül mozognak. Az Ethereum néhány úgynevezett díjban gazdag alkalmazást is támogat, amelyek jelentős befizetéseket vonzanak. Ezeket az alkalmazásokat segíti az Ethereum értékösszevonó képessége, mert a nagy volumenű kereskedők és a passzív jövedelem lehetősége azt jelenteti, hogy a felhasználók hajlandóak megfizetni a díjakat. Pont ezért az Ethereum még mindig felülmúlja a Bitcoint az átlagos heti díjak tekintetében.

Néhány vezető Ethereum-alkalmazás, mint az Aave és az Uniswap, több elsőréteges és második réteges láncot is maga mögé utasít a díjtermelés tekintetében. A validátorok még mindig több mint 5 millió dollárt keresnek napi szinten, beleértve akár 900 ezer dollárt is a díjakból. A validátorok növekvő száma azt jelenti, hogy minden egyes csomópontnak van egy kis része ezekből a napi jutalmakból, amelyek az új blokkokokból származnak. Az Ethereum stakelés még mindig 3,14%-os éves szintű hozamot eredményez, a MEV-védelemből származó további bevételekkel együtt.

A többi hálózat helyzete

A Solana egyébként a legbefolyásosabb hálózatnak tűnik, a napi aktivitás tekintetében gyakran megelőzi az Ethereumot. A Solana legjobb alkalmazásai még mindig gyengébbek, mint az Ethereumé. A legtöbb aktivitást a Jupiter DEX aggregátor, a Pump.fun és a Raydium produkálja. A JitoSOL szintén kulcsfontosságú a Solana növekedése szempontjából, különösen a stakelési, likvid stakelési és restakelési termékek esetén. Mégis a Solana legnagyobb vonzerejének 2024-ben a mémcoinok és a botok által vezérelt DEX-aktivitás bizonyult. A Solana azonban kisebb arányban vett részt a származtatott kereskedésben, valamint a DeFi protokollokban, ami csökkenti a likviditási csomóponttá válás lehetőségét.

A BNB Smart Chain az alkalmazások puszta számát tekintve vezető helyen áll, a DappRadar szerint összesen 5448 alkalmazással. Mindezek az alkalmazások heti 6,14 milliárd dollár forgalmat érnek el, bár a teljes díj csak 2,26 millió dollár hetente. A BNB Smart Chain-en a legtöbb értéket a PancakeSwap adja. A láncot széles körben használták a Web3 alkalmazásokhoz és játékokhoz a play-to-earn játékok fellendülése idején,de némileg lemaradt a 2024-es új DeFi boom során. A BNB Coin (BNB) változékony árfolyama és a Binance USD (BUSD) csökkentett kínálata is azt jelentette, hogy a láncon zárolt érték mostanra 4,26 milliárd dollárra csökkent.

A nagy láncok közül a TRON jelentette a legmagasabb díjakat, a napi aktív számlák és tranzakciók csúcsértéke mellett. A TRON azonban főként USDT tranzakciókat bonyolít, és csak körülbelül 343 millió dolláros napi app volument generál. A TRON aktivitása gyaníthatóan nem organikus. 2024 szeptemberétől a Sun Pump a vezető alkalmazás a láncon és egyébként korlátozott aktivitással bír a DEX és más termékek esetében. A lánc összesen 1393 alkalmazásnak ad otthon, bár ezek többsége messze elmarad az Ethereum és a Solana termékek népszerűségétől.