Hány Földre lenne szükség, ha mindenki olyan életmódot folytatna, mint te?

A Visual Capitalist egy látványos grafikonon ábrázolta a Global Footprint Network adatait, hogy megnézze, hány Földre lenne szükség, ha a világon mindenki olyan életmódot folytatna, mint az egyes országok lakosai – például a németek vagy az amerikaiak.

A grafikon elkészítéséhez a 2022-ben közzétett adatokat használták fel, amelyek az egyes országok ökológiai lábnyomán alapulnak.

Kapcsolódó: Miért fontos a karbonlábnyom – környezetvédelmi blöff vagy a rideg valóság?

Az ökológiai lábnyomot globális hektárban (gha) mérik, és azt fejezi ki, hogy egy adott technológiai fejlettség mellett egy társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához, illetve a megtermelt hulladék elnyeléséhez.

Föld ökolábnyom

Hány Földre lenne szükség, ha mindenki olyan életmódot folytatna, mint te?

A jólétnek is megvan az ára

A grafikon rávilágít arra, hogy az egyes országok fogyasztási szokásai milyen mértékben vannak hatással bolygónkra. A 2019-es hírek szerint Magyarország is jóval túllépte az ideális fogyasztási szintet — kiderült, ha az egész világ olyan életmódot folytatna, mint mi, több mint két Földre lenne szükségünk. Azóta a helyzet tovább romlott, és néhány ország esetében már lassan öt Föld sem lenne elegendő az ottani fogyasztási szintek fenntartásához.

Azok az országok, amelyek ökológiai lábnyoma nagyobb, mint a saját természeti erőforrás-kapacitásuk, ún. biokapacitás-adósoknak számítanak. Ez azt jelenti, hogy több erőforrást használnak fel, mint amennyit képesek előállítani, és más országoktól vagy a Föld közös készleteiből importálják a hiányzó kapacitást. Ezen kívül több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amit saját ökoszisztémájuk el tud nyelni. Ezzel szemben azokat az országokat, amelyek kevesebb erőforrást használnak, mint amennyit elő képesek állítani, biokapacitás-hitelezőknek nevezzük. A globális ökológiai egyensúly megőrzése érdekében elengedhetetlen a fenntartható erőforrás-használat, a fogyasztás csökkentése, valamint a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése.

Érdemes még megemlíteni a Föld túllépésének napját (Earth Overshoot Day) is. Ez az a nap egy évben, amikor az emberiség erőforrásigénye meghaladja azt, amit a Föld az adott évben meg tud újítani. 2024-ben ez a nap augusztus 1-jére esett, ami azt jelzi, hogy az emberiség már az év felénél felhasználta a bolygó egy évre elegendő erőforrásait.