Újabb bányászcég hagy fel a Bitcoin bányászattal

A Michael Saylor vezette MicroStrategy volt az első a nagyvállalatok között, amely a Bitcoin vásárlását szorgalmazta a nyílt piacon, és jelentős mennyiséget halmozott fel belőle. Aztán meglepő módon az egyik legnagyobb Bitcoin bányászcég, a Marathon Digital (MARA) is átvette ugyanezt a stratégiát. Most pedig egy újabb bányászcég követi ugyanezt az utat.

A Cathedra Bitcoin (CBIT), egy bányászcégként indult vállalat bejelentette, hogy üzleti modelljét adatközpontok fejlesztésére módosítja. Ebből az üzletből származó nyereséget bányászat helyett Bitcoin vásárlásra fogja fordítani. „Az elmúlt három év bebizonyította számunkra, hogy a Bitcoin bányászat nem megbízható módja annak, hogy a részvényesek Bitcoin mennyisége növekedjen.” – írta a cég közleményében. Kiemelték, hogy a cég elsődleges célja a Bitcoin felhalmozása a részvényesek számára.

A 2021-es bikafutam alatt a magas haszonkulcsok és a működés beindításának viszonylag alacsony belépési akadálya miatt a bányászatot jobb módszernek tartották a Bitcoin kedvezményes áron történő felhalmozására, mint a nyílt piacon történő vásárlást. Mindez megváltozott a közelmúltban, a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) amerikai kereskedésének engedélyezése és a felezés után, ami a felére csökkentette a jutalmakat. Így a bányászati szektorban még tovább erősödött a verseny.

A bányászok most azért küzdenek, hogy talpon maradjanak és kedvezményes áron halmozzák fel a Bitcoint. Míg más tőzsdei cégeket, mint például a MicroStrategyt (MSTR), a befektetők a tenyerükön hordozzák a nyílt piacon történő Bitcoin vásárlásért.

„A 10 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező nyilvánosan jegyzett Bitcoin bányászati vállalat közül kilenc ma már kevesebb Bitcoinnal rendelkezik részvényenként számítva, mint három évvel ezelőtt. És mivel mi magunk is Bitcoin bányászok vagyunk, a Cathedra sem teljesített jobban ebben a mérőszámban. Eközben más tőzsdén jegyzett cégek kifejezetten a részvényenkénti Bitcoin emelés politikáját követték. Ilyen például a MicroStrategy (NASDAQ: MSTR), és a részvénypiacok pedig jutalmazták ezt a magatartást.” – írta a Cathedra.

A hagyományos IT szektor felé fordulnak

A vállalat közölte, hogy most az adatközpontok fejlesztésére és üzemeltetésére fog átállni, amelyek kiszámíthatóbb pénzforgalommal rendelkeznek. A cég ezután az ebből az üzletágból származó nyereséget arra fogja felhasználni, hogy Bitcoint vásároljon a nyílt piacon. A Capture nemrég egyesült a Kungsleden nevű vállalatal, egy alternatív, nagy sűrűségű számítási infrastruktúrát fejlesztő és üzemeltető céggel, hogy ezt a célt elérje.

Emellett a vállalat egyéb lehetőségeket, például hitelt, részvényeket és Bitcoinhoz kötött származtatott ügyleteket fog felhasználni arra, hogy forrásokat teremtsen további Bitcoin vásárlásához. Jelenleg a Cathedra 43 BTC-t tart mérlegében.

Bár a vállalat azt mondta, hogy nem hagyja el teljesen a bányászati üzletágat, és továbbra is megtartja a meglévő operációjából bányászott Bitcoint, nem nehéz megérteni, miért váltott egy más üzleti modellre.

Eközben a többi bányászcég részvényárfolyamai is folyamatos nyomás alatt vannak. Ugyanis a hálózati hashráta, vagyis a versenyképesség mérőszáma továbbra is minden idők legmagasabb szintje körül mozog, miközben a nyereségesség csökken.

A JPMorgan nemrég azt mutatta be, hogy a hashár, a bányászok napi jövedelmezőségének mérőszáma ebben a hónapban 2%-ot esett. Illetve több mint 50%-kal van lejjebb a felezés előtti szintekhez képest. Eközben a Jefferies szerint a Bitcoin bányászat valóban augusztusban jelentősen kevésbé volt nyereséges, mint júliusban. A szeptember is nehéz hónapnak ígérkezik az emelkedő hashráta miatt.

„A vállalat átpozícionálásával a Bitcoin bányászati üzletágtól egy olyan üzletág felé, amely kiszámíthatóbb pénzáramlást biztosít, és amely vonzó tőkemegtérülést generál, illetve a Kungsledennel való nemrégiben történt egyesülésünk lehetővé teszi a Cathedra számára, hogy idővel jelentős növekedést generáljunk az egy részvényre jutó Bitcoinban.” – zárta a Cathedra a közleményét.