Vitalik Buterin figyelmeztet: A centralizált staking kockázatot jelenthet az Ethereum jövőjére

Vitalik Buterin – az Ethereum társalapítója – a legutóbbi Ethereum Singapore rendezvényen hangsúlyozta az egyéni staking fontosságát a hálózat biztonsága és decentralizációja szempontjából. Buterin kifejtette, hogy az egyéni validátorok szerepe nélkül a hatalom koncentrálódhat, ami sérülékenyebbé teheti a hálózatot.

Ethereum 2.0 és a Proof of Stake

Az Ethereum 2.0 áttérése a Proof of Stake (PoS) konszenzus mechanizmusra lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy validátorokká váljanak, amennyiben 32 ETH-t helyeznek letétbe. Ez a rendszer biztonságot nyújt a blokklánc számára, de a magas minimum követelmény miatt sok felhasználó inkább központi staking szolgáltatásokat vagy staking poolokat vesz igénybe. Ez a megoldás azonban a hatalom koncentrációjához vezethet, amely veszélyezteti a hálózat decentralizációját és biztonságát.

Vitalik Buterin javaslatai az egyéni staking támogatására

Buterin kiemelte, hogy az egyéni staking elősegíti a decentralizált validálást, ami hozzájárul a hálózat biztonságához és a hatalom szétosztásához. Az egyéni staking csökkenti a központosított entitások általi támadások esélyét, és növeli a hálózat ellenálló képességét.

A staking népszerűsítésére Buterin több javaslatot is tett. Az egyik legfontosabb javaslata a minimális ETH-követelmény csökkentése volt, hogy kisebb befektetők is részt vehessenek a stakingben. Emellett egyszerűsíteni kell a technikai hozzáférést, hogy a staking node-ok kezelése könnyebbé váljon a kevésbé technikai tudású felhasználók számára is. Gazdasági ösztönzőket is javasolt, például extra jutalmakat az egyéni validátorok számára, akik közvetítők nélkül végzik a stakinget.

Az Ethereum jövője és a decentralizáció fontossága

Buterin előadása zárásaként hangsúlyozta, hogy Ethereum jövője nagyban függ a biztonság és decentralizáció közötti egyensúly fenntartásától. Az egyéni staking központi szerepet játszik abban, hogy az ETH hálózata továbbra is az egyik legbiztonságosabb és legdecentralizáltabb blokklánc maradjon, hű maradva az átláthatóság és nyitottság alapelveihez.