Túl van a nehezén a forint, de a Fed döntésétől függ minden

Múlt héten sikerült erősödnie a forintnak és biztonságos távolságra kerülni a 400-as árszinttől. Hétfőn délelőtt 394,4 forintos szintről kezdi a hetet az euró, és bár a hét első napján viszonylag gyengén teljesítenek a tőzsdék, mindenki az amerikai jegybankra figyel.

A Federal Reserve a recessziós félelmek közepette eszközölhet 25 – 50 bázispontos kamatvágást. A kamatdöntés mellett érdemes lesz az amerikai kiskereskedelmi adatokra és a japán inflációra is figyelni. Ugyan konkrét, forintot érintő hírekre most nem számítunk, nem árt óvatosnak lenni.

Enyhül az infláció, stabilizálódik a forint

Ahogyan arról múlt héten beszámoltunk, a magyar infláció immáron nyolcadik hónapja tartózkodik a kritikus, 5%-os szint alatt. A fogyasztói árindex 3,4%-os növekedése bebiztosította a forint/euró kereskedési pár szintjét a 400-as szint alatt, ugyanakkor a tényleges biztonságot a 383 – 392-es tartomány jelentené.

Az EUR/HUF kereskedési pár alakulása, forrás: TradingView

A forint negyedik napja erősödik az euróval szemben, a dollárral szemben pedig az elmúlt hét napban közel 3%-ot erősödött a magyar nemzeti valuta. Cikkünk írásakor egy euró 394 forintba, egy dollár pedig 354 forintba kerül.

A Fed és a Bank of Japan kezében az irányítás

Szeptember 17-18-án kerül megrendezésre a szeptemberi FOMC meeting. A kamatcsökkentések várható ütemezése és a gazdasági növekedés kockázatai mellett a munkaerőpiac alakulásáról lesz szó az ülésen.

A piacok már beáraztak egy kisebb, 25 bázispontos kamatcsökkentést, mivel az infláció visszahúzódott és a munkanélküliségi ráta is emelkedett. A monetáris szigor enyhítése akár további kamatcsökkentéseket is kilátásba helyezhet a következő 3-6 hónapban, ugyanakkor a Fednek képesnek kell lenni arra, hogy kiegyensúlyozza az inflációs nyomás enyhítését és a gazdasági növekedés fenntartását.

A Bank of Japan ismét szigorításra utaló üzenetekhez nyúlt az előző héten. Az elmúlt években megfigyelt carry ügyletek finanszírozó valutájává vált japán jen júliusban stabil erősödést mutatott a dollárral szemben, ugyanakkor augusztus óta szűk tartományon belül oldalazik a kereskedési pár.

Az USD/JPY kereskedési pár alakulása, forrás: TradingView

Kilátások a forint számára

A forint alakulását a költségvetési hiány mellett a makrogazdasági körülmények is befolyásolhatják a következő hetekben, hónapokban. A geopolitikai feszültségek, a Versenyhivatal felülvizsgálásai és az árvízkészültség olyan nyomást gyakorolhat az utolsó negyedévben a nemzeti valutára, amelyre az elmúlt hetekben nem volt példa.

A magyar biztosítók várakozásai szerint ismét több milliárd forintos kár keletkezhet a heves esőzések és a folyók áradása miatt. Az árhullám legutóbb 2010-ben 7,1 milliárdos, 2013-ban pedig 1,3 milliárdos kárt okozott, az Operatív Törzs azonban ismét azon lesz, hogy a lehető legkevesebb kár keletkezzen a magyar gazdaságban.

Az amerikai elnökválasztások kimenetele kulcsfontosságú lehet a forint számára, hiszen a magyar kormány szoros kapcsolatot ápol a republikánus elnökjelölttel, Donald Trumppal.