A stabilcoin-kibocsátók blokkolják a Lazarus csoporthoz kapcsolódó tárcákat

A Tether, a Circle, a Paxos és a Techteryx, a négy vezető stabilcoin-kibocsátó azonosította és befagyasztotta a Lazarus csoporthoz kapcsolódó tárcákat. Ezek a tárcák, amelyek több millió értékű kriptovalutát tartalmaznak, vélhetően különböző kriptovaluta-lopásokból származó pénzek tisztára mosásában érintettek.

A Lazarus csoport – egy észak-koreai hackercsoport – által elkövetett számos kibertámadás növeli a kriptovalutákkal szembeni félelmet és szkepticizmust. ZachXBT – egy blokklánc-elemző szerint – a feketelistára tett tárcák körülbelül 4,96 millió dollár értékű stabilcoint tartalmaznak. Beleértve az USDT-t, USDC-t, BUSD-t és a TUSD-t.

Illetve további 1,65 millió dollár értékű eszközt, amelyek ezekhez a tárcákhoz kapcsolódnak, más kriptotőzsdék is befagyasztottak. Így a lefoglalt eszközök teljes összege eléri a 6,98 millió dollárt. Ez a feketelistázás azután történt, hogy a Lazarus csoport állítólag feltörte az indonéz kriptovaluta tőzsdét az Indodaxot, és 22 millió dollár értékben lopott el kriptovalutát.

A Circle-t kritizálják a késleltetett intézkedés miatt

A Tether, a Paxos és a Techteryx azonnal feketelistára tette a tárcákat. A USDC kibocsátója a Circle sok kritikát kapott a késlekedett intézkedés miatt. ZachXBT szerint a Circle négy hónapot késett a Lazarus csoporthoz kapcsolódó tárcák befagyasztásával más kibocsátókhoz képest.

Ez frusztrációt váltott ki a kriptoközösségen belül, különösen a nagy pénzösszegek mozgása miatt. Sokan úgy vélik, hogy ha a Circle hamarabb lépett volna, a Lazarus csoport tevékenységeit meg lehetett volna állítani a platformon.

Ez a késlekedés újra előhozta a vitát a kriptotérben alkalmazott pénzmosás elleni intézkedések hatékonyságáról. A stabilcoin-kibocsátók felelőssége az illegális tevékenységek elleni küzdelemben szintén a figyelem középpontjába került. Azonban a Circle hivatalos nyilatkozatot még nem tett ebben az ügyben.

A jelenlegi helyzet tovább növeli az igényt a szigorúbb szabályozási intézkedésekre és a jobb pénzmosás elleni (AML) szabályokra a stabilcoin szektorban. Az államilag támogatott hackerek, például a Lazarus csoport egyre aktívabb tevékenysége aggodalomra ad okot. Növekvő az igény arra, hogy a kibocsátók gyorsabban és proaktívan lépjenek fel a rosszindulatú fiókok azonosítása és letiltása érdekében.

A Lazarus csoport folytatja a kriptotőzsdék támadását

A közelmúltbeli 22 millió dolláros hackertámadás arra kényszerítette az indonéz kriptotőzsdét az Indodaxot, hogy felfüggessze működését. Feltételezések szerint a Lazarus csoport állt a támadás mögött.

Bár a tőzsde azóta újraindította működését, a támadás jól mutatja a csoport képességeit és hatókörét. Annak ellenére, hogy 6,98 millió dollár értékű stabilcoint befagyasztottak, a szakértők továbbra is úgy vélik, hogy ez csupán egy kis része a bűncselekmények révén szerzett teljes összegnek.

Mivel a stabilcoinok egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek, a kibocsátókra egyre nagyobb nyomás nehezedik. Gyorsabban kell észlelniük és befagyasztaniuk az ilyen tárcákat, hogy megakadályozzák a további pénzmosási tranzakciókat. A nyomást tovább növeli, hogy a blokklánc nyomozó ZachXBT hét címet azonosított, amelyekhez 891,13 BTC Price BTC Price tartozik, összesen körülbelül 61 millió dollár értékben, és ezek szintén kapcsolatban állnak a Lazarus csoporttal.

A blokklánc közösség és a szabályozó hatóságok folyamatosan keresik a módját, hogy megállítsák a Lazarus Csoporthoz hasonló rosszindulatú szereplőket abban, hogy a kriptovaluták decentralizált jellegét kihasználva illegális tevékenységeket hajtsanak végre. Ahogy a nyomozás halad, a stabilcoin kibocsátóknak és tőzsdéknek nem lesz más választásuk, mint hogy fokozzák pénzmosás elleni intézkedéseiket, és megakadályozzák, hogy ezek a hackercsoportok további pénzeket mossanak tisztára.