A milliomosok növekvő száma: Mely országok állnak az élvonalban?

Az elkövetkező években számos országban várható a milliomosok számának jelentős növekedése. A UBS Global Wealth Report 2024 adatai szerint a milliomosok száma több mint 20%-kal fog nőni bizonyos országokban 2023 és 2028 között. Ezek az országok többnyire feltörekvő piacok, de néhány fejlettebb gazdaság is helyet kapott a listán.

Hol növekszik a milliomosok száma a leggyorsabban?

milliomos grafikon

A lista élén Tajvan áll, ahol várhatóan 47%-kal növekszik a milliomosok száma. Ennek a növekedésnek a hajtóereje részben a mikrochip-iparág, de a gazdag külföldiek bevándorlása is jelentős szerepet játszik ebben a folyamatban.

Törökország a második helyen áll, ahol várhatóan 43%-kal nő a milliomosok száma. Ez a növekedés részben az ország technológiai szektorának dinamikus fejlődésével magyarázható, amely több olyan startupot is felmutat, amelyek értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt. Ilyenek például a Getir, a Trendyol, és az AI technológiára szakosodott Insider.

A harmadik helyen Kazahsztán található, ahol 37%-os növekedés várható a milliomosok körében.

Mely országok veszítenek milliomosokat?

Miközben a világ legtöbb országa növekvő milliomos populációval szembesül, vannak kivételek is. A UBS elemzése szerint Hollandia és az Egyesült Királyság milliomosainak száma várhatóan csökken 2028-ig. Az Egyesült Királyságban akár 17%-os visszaesés is bekövetkezhet, amit a Henley & Partners jelentése több mint 10 000 milliomos kivándorlásával magyaráz, ami már 2024-ben megkezdődhet.

A feltörekvő piacok és a milliomosok növekedése

A feltörekvő gazdaságok közül kiemelkedik Indonézia, ahol 32%-os növekedést prognosztizálnak a milliomosok számában, valamint Thaiföld és Mexikó, ahol várhatóan 24%-os bővülés következhet be. Ezekben az országokban a technológiai fejlődés és a vonzó befektetési lehetőségek egyaránt hozzájárulnak a milliomosok számának növekedéséhez.

milliomosok listája

Japán és Dél-Korea szintén előkelő helyet foglalnak el a listán, annak ellenére, hogy már fejlett gazdaságoknak számítanak. Japánban várhatóan több mint 800 000 új milliomos lesz 2028-ra, míg Dél-Koreában közel 400 000-rel nőhet a vagyonosok száma.

Mi áll a növekedés hátterében?

A milliomosok számának emelkedését számos tényező befolyásolja. Egyrészt a technológiai szektorok, különösen a startupok térnyerése jelentős szerepet játszik. A feltörekvő gazdaságokban a digitális átalakulás és a globális piacokhoz való könnyebb hozzáférés lehetőséget teremt arra, hogy egyre többen váljanak milliomossá.

Másrészt a geopolitikai és gazdasági tényezők is hozzájárulnak ahhoz, hogy bizonyos országok vonzó célponttá váljanak a külföldi befektetők és tehetős egyének számára. Tajvan és Törökország példája jól mutatja, hogy a gazdag külföldiek bevándorlása jelentősen felgyorsíthatja a milliomosok számának növekedését.