Itt az új QR-kódos fizetési megoldás, ami versenyre kel a bankkártyával

A digitális fizetési piac egyre erősödő versenyébe új szereplőként lépett be a Qvik, amely sokak szerint komoly kihívást jelenthet a hagyományos bankkártyás fizetési rendszerek számára. De vajon mitől lesz olyan különleges ez a rendszer, és miért várják tőle, hogy széles körben elterjedjen? Nézzük meg részletesebben, mit érdemes tudni a Qvikről és hogyan változtatja meg a vásárlói szokásokat.

Mi az a Qvik, és miért számít forradalminak?

2023 szeptemberében elindult a Qvik névre keresztelt új fizetési rendszer, ami Magyarországon már elérhető a legtöbb mobilbankban. A Qvik lehetővé teszi, hogy a felhasználók QR-kód beolvasásával, NFC-érintéses technológiával vagy akár linkekre kattintva végezhessenek vásárlásokat. Az új megoldás célja, hogy leegyszerűsítse a fizetési folyamatokat, és versenyre keljen a hagyományos bankkártyás tranzakciókkal.

Milyen formában érhető el a Qvik?

A Qvik fizetési megoldás többféle módot kínál a vásárlásokhoz:

qvik fizetési módok

1. Qvik-QR: A felhasználók QR-kód beolvasásával végezhetik el a fizetést. Ez különösen gyors és kényelmes módot kínál mind a vásárlóknak, mind a kereskedőknek.

2. Qvik-NFC: Az érintéses technológián alapuló fizetés a legtöbb okostelefon segítségével elérhető, ahol az eszközt csak a terminálhoz kell érinteni.

3. Qvik-link: Ez egy mélyhivatkozás (deeplink) alapú megoldás, ahol a felhasználók egy linkre kattintva tudják jóváhagyni a tranzakciót.

4. Qvik-kérelem: A felhasználók egy kérelmet kapnak, amit elfogadhatnak mobilalkalmazáson keresztül, ezzel jóváhagyva a fizetést.

Hol lehet használni a Qviket?

Jelenleg már több mint 5000 kereskedőnél érhető el a Qvik fizetési lehetőség az OTP Bank partnerei között, és az év végére ez a szám várhatóan jelentősen növekedni fog. A Raiffeisen Bank is támogatja a rendszert, több ezer termináljuk már alkalmas a Qvik tranzakciók lebonyolítására. Az elfogadóhelyek száma folyamatosan bővül, így hamarosan számos üzletben és online vásárlási platformon is elérhetővé válik a Qvik szolgáltatás.

Mit jelent a Qvik a kereskedőknek?

A Qvik egyik legnagyobb előnye a kereskedők számára, hogy költséghatékonyabb lehet a bankkártyás fizetéshez képest. A Magyar Nemzeti Bank kifejezetten arra törekedett az infrastruktúra kialakítása során, hogy minimalizálja a működési költségeket, így a Qvik sokkal kedvezőbb lehetőségeket kínálhat a kereskedőknek.

Mivel a kereskedők az azonnali fizetések révén gyorsabban hozzáférhetnek a bevételeikhez, ez javítja a pénzforgalmukat és likviditásukat is. Ezen kívül a Qvik csökkenti a tranzakciós díjakat, amelyek a hagyományos bankkártyás fizetéseknél jelentős terhet jelentenek. A fizetési mód többféle lehetőséget is biztosít, legyen az QR-kódos vagy NFC-alapú fizetés, ami különösen vonzó lehet a kisebb üzletek és kereskedők számára, mivel egyszerűbbé és költséghatékonyabbá teszi a fizetési folyamatot.

Verseny a bankkártyás fizetéssel

Míg a Qvik ingyenes a felhasználók számára, a bankok bizonyos tranzakcióknál kisebb díjakat számolhatnak fel. Például egy azonnali utalás esetén fizetni kell az átutalási díjat, de a tranzakciós illeték alól mentesül a felhasználó. A kérdés az, hogy a felhasználók mennyire lesznek hajlandóak átállni egy új fizetési rendszerre, amely számos új lehetőséget kínál, de még nem annyira ismert, mint a bankkártyás megoldások.