A SWIFT blokkláncok segítségével kapcsolná össze a globális tranzakciókat

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, vagyis a SWIFT, egy 1973-ban alapított, belga kommunikációs hálózat. A több mint 11 ezer pénzügyi intézményt és vállalatot összekötő rendszer egy globális és biztonságos kommunikációt teremt a bankok és vállalatok között a gyors és megbízható információcsere érdekében.

A vállalat most olyan megoldásokon dolgozik, amelyekkel összekapcsolhatja a szabályozott digitális eszközöket és a valutákat. A cég bejelentéséből kiderül, hogy ehhez a blokklánc technológiára támaszkodna.

Átjárható hagyományos pénzügyi rendszerek

A SWIFT bankközi globális hálózat legújabb megoldásában lehetővé tenné tagjai számára, hogy a hálózatukon keresztül hozzáférhessenek a valuták mellett a digitális eszközökhöz is. A cég bejelentéséből kiderül, hogy az elképzelések szerint a felhasználók a vállalat infrastruktúráján keresztül használhatnák fiat valutáikat, szabályozott digitális valutáikat és tokenizált eszközeiket.

A vállalat közleménye szerint ez lehet a következő lépés a globális banki infrastruktúra fejlődésében. Amennyiben ez sikerülne, a SWIFT egy olyan rendszert hozna létre, mely együttműködésre bírná az intézmények minden típusú eszközét.

„Az a víziónk, hogy tagjaink számára a SWIFT lehetővé tegye a tranzakciók lebonyolítását felváltva a meglévő és a még feltörekvő eszközosztályok- és devizatípusok között egyaránt.”

A vállalat azt is hozzátette közleményéhez, hogy a digitális eszközök, különösen a tokenizáció, iránt jelentősen nőtt az érdeklődés a befektetők körében. A Celent és a BNY Mellon felmérése szerint az intézményi befektetők 91%-a tokenizált eszközökbe fektetne. Ezt erősíti meg a Standard Chartered tanulmánya is, melyben azt jósolják, a tokenizációs piac 30 000 milliárd dollárra nőhet a következő évtizedben.

Meglévő és feljövőben lévő rendszerek együttműködése

A vállalat tervei szerint nemcsak a hagyományos hálózatok, hanem a feltörekvő eszközök is jelentős szerepet kapnának az új megoldásban. Céljuk, hogy a „digitális szigetek” széttöredezettségét megelőzzék, és olyan technológiai és szabályozási környezetet teremtsenek, amely minden felhasználó számára megfelelő lehet.

A SWIFT ehhez a blokklánc technológiára támaszkodna, hiszen ez a technológia lehetővé teszi a platformok egy rendszerbe való integrálását. A vállalat a tesztelések során jelentős sikereket értek el, ami azt mutatja, a vállalat infrastruktúrája tudja támogatni a különböző hálózatok és eszköztípusok együttműködését.

A vállalat ezt írta a teszteléseket követően:

„Sikeres blokklánc-interoperabilitási kísérleteink megmutatták, hogy a SWIFT infrastruktúrája hogyan tudja megkönnyjteni a tokenizált eszközök átvitelét a nyilvános és privát blokkláncokon keresztül. Az első és második fázisú CBDC-projektjeink pedig bemutatták, hogyan kapcsolhatjuk össze a CBDC-ket különböző hálózatokon keresztül, és hogyan kapcsolatunk össze több eszközből- és pénznemből álló hálózatot.”

Ez várhat a blokkláncokra a jövőben

A SWIFT bejelentését követően elindultak a találgatások a kriptovaluta-közösségen belül, hogy mivel is járna ez az integráció. Matthew Sigel, a VanEck digitális eszközök kutatási részlegének vezetője, tévesen azt mondta, az Ethereum az egyetlen első rétegű hálózat, amelyet a SWIFT használ a teszteléshez.

Zach Rynes, a Chainlink közösségi összekötője, azonnal kijavította. Az együttműködés a SWIFT, a Chaink és több tucat pénzintézet között jelenleg is zajlik, amelyek a Chainlink CCIP-jét használják a Swift és három blokklánc-hálózat közötti együttműködésre. Ezek az Ethereum, az Avalanche és a Quorum.

Amennyiben az integráció a tesztelést követően élesedhet, úgy könnyen lehet, hogy ezen hálózatok kriptovalutái a SWIFT-nek köszönhetően robbanásszerű növekedést mutathatnak.