Hatalmas jutalmat húzott be egy egyéni Bitcoin bányász

Egy egyéni bitcoin bányász nemrégiben hatalmas győzelmet aratott a nagy teljesítményű bányászati poolok felett és 181000 dolláros jutalmat kapott, miután kedden sikeresen bányászta ki a 860749-es blokkot. A bitcoin blokkok nagyjából 10 percenként keletkeznek, és jellemzően bányászati poolok bányásszák ki őket. Ezek egyesítik a számítási teljesítményt, hogy a lehető legjobb esélyt kapják a blokk jutalmának bezsebelésére. Egy blokk sikeres bányászatáért járó jutalom jelenleg 3,125 bitcoin, miután az év elején ez a jutalom a felére csökkent. Az egyéni bányászok általában korlátozott számítási kapacitással rendelkeznek a blokkok bányászatához. Bár az új, egyéni bányászoknak készült bányászgépek már egészen komoly teljesítményt ígérnek.

Az egyéni Bitcoin bányászok esélyei nagyon limitáltak

Mindentől függetlenül ha egy egyéni bányász nyer meg egy blokkot, az egy lottónyereményhez hasonlítható. Tekintve, hogy a hálózat hashrátája és nehézsége jelenleg minden idők legmagasabb szintjén van. És ebben a környezetben a hatalmas számítási teljesítménnyel bíró céges bányászok is versenyeznek ugyanazért a blokkjutalomért. A CryptoQuant kutatási vezetője szerint nem ritka esemény, hogy egy szóló bányász tud elkapni egy blokkot, csak ennek alacsony a valószínűsége. Ez a valószínűség azonban kicsit megnőtt, mivel több olyan bányászgép készül, amelyek kifejezetten azokat az embereket célozzák meg, akik egyedül akarnak bányászni az otthonukból.

A bányászpoolok világa továbbra is erősen koncentrált, két pool, a FoundryUSA és az Antpool a teljes Bitcoin hálózati hashráta 53%-át adja. A Hashrate Index szerint a FoundryUSA jelenleg 202,8 exahash per másodperc (EH/s) hashrátával rendelkezik. Az AntPool pedig 160,3 EH/s-es értékkel. Az exahash egy olyan mérőszám, amely egymilliárdszor nagyobb, mint a gigahash.