A Tether akár bevételmegosztási programot is indíthat a felhasználók számára

A Tether (USDT) jelenleg a legnépszerűbb stabilcoin, amely rekord napi bevételeket termel. Az USDT tranzakciók nemcsak magának a Tethernek, hanem az Ethereum (ETH) és a Tron (TRX) hálózatának is jelentős díjbevételt hoznak.

A Tether Inc., mint stabilcoin kibocsátó, minimális költségekkel működik, így bőven rendelkezésre állhat elegendő forrás egy esetleges bevételmegosztási program elindításához. A vállalat heti bevétele meghaladja a 93 millió dollárt, a legaktívabb napokon pedig akár napi 13,4 millió dollárt is generál. Legnagyobb bevételi forrásuk az amerikai államkötvényekből származó kamat, amely jelentősen hozzájárul a pénzügyi stabilitásukhoz.

A Tether növekvő államkötvény-állománya

A második negyedévben a Tether a harmadik legnagyobb vásárlóvá vált a három hónapos amerikai államkötvények piacán, csak az Egyesült Királyság és a Kajmán-szigetek előzte meg. A Tether Inc. 97,6 milliárd dolláros államkötvény-állománya révén már a 18. legnagyobb államkötvény-birtokos a világon. A Tether, szemben a BlackRock BUSD-jével, megtartja az államkötvények hozamát, amit a tokenkínálat növelésére használ fel.

Bevételmegosztási lehetőségek és verseny

A Tether piaci fölénye különösen szembetűnő a kisebb protokollokkal szemben, amelyek megosztják a díjakat a token tulajdonosaikkal. Egyre több javaslat születik arra, hogy a Tether Inc. is indítson bevételmegosztási programot. Néhány versenytárs stabilcoin – különösen az eszközalapúak – már beépített ilyen mechanizmusokat, bár ezek gyakran kockázatosabbak, különösen likviditási problémákkal küzdő vagy kisebb protokollok esetében.

A Tether jelentése szerint 2024 első felében 5,2 milliárd dolláros nyereséget termelt. Ennek egy részét amerikai államkötvények vásárlására fordíthatják, amelyek továbbra is az USDT stabilcoin mögött álló eszközöket biztosítják. Az egyre növekvő tartalékok arra utalnak, hogy a Tether a közeljövőben újabb USDT tokeneket bocsáthat ki.

A stabilcoin piac és az USDT dominanciája

A Tether kínálata már elérte a 118,19 milliárd USDT-t, amelynek jelentős része az Ethereum és a Tron hálózatán található. Az USDT különböző méretű tranzakciókra alkalmas: a Tron hálózatán főként nagyobb értékű átutalásokra használják, míg a Toncoin verzióját inkább mikrotranzakciókra. Az USDT gyorsan növelte jelenlétét az Optimism blokkláncon is, miközben a Polygon és a Base inkább az USDC stabilcoint részesíti előnyben. Az Ethereum hálózata továbbra is több mint 93 milliárd dollár értékű különböző stabilcoint tárol, míg a Tron hálózatán 62 milliárd dollár értékű eszköz van zárolva..

2024 nyara „stabilcoin nyárként” vált ismertté, mivel ebben az időszakban a legnagyobb stabilcoinok jelentősen növelték kínálatukat. Jelenleg több mint 179 milliárd dollárnyi érték van stabilcoinokban zárolva, bár egyes eszközöket már felhasználtak, míg más stabilcoin tárcák egy kedvezőbb vásárlási lehetőségre várnak.

Az Ethereum és a stabilcoin ökoszisztéma

Az Ethereum blokkláncon lévő stabilcoinok, amelyek közül az USDT több mint 55 milliárd tokent képvisel, 2024-ben a kriptovilág leggyakrabban használt eszközei közé tartoznak. Az Aave protokoll használja fel a legtöbb stabilcoint, beleértve az USDT-t is, amely a top 10 stabilcoin kínálatának több mint 29%-át teszi ki. Ez részben magyarázatot ad arra, hogy az összesített tranzakciók volumene miért nőtt több mint 28%-kal az elmúlt három hónapban.

A Binance és a Coinbase továbbra is a legnagyobb stabilcoin-felhasználók között szerepelnek, őket követi az Uniswap. A MEV botok szintén jelentős forgalmat generálnak, a top 10 stabilcoin 9,4%-át használva.

Az Ethereum ökoszisztémája kulcsfontosságú szerepet játszik a stabilcoinok elosztásában, különösen az Arbitrum és az Optimism hálózatok felé, amelyek a legnagyobb token- és stabilcoin-felhasználók közé tartoznak. Míg korábban az USDT-t rendszerszintű kockázatnak tartották, a megváltozott tartalékszerkezete miatt ma már több DeFi protokoll alapjaként is használják, így növelve megbízhatóságát és stabilitását a piacon.