A kriptokritikus elismerné, hogy tévedett a bitcoinnal kapcsolatban

Peter Schiff, a bitcoin egyik legismertebb kritikusa elismerné, hogy tévedett a vezető kriptopénzzel kapcsolatban, ha az mainstream fizetési eszközzé válna.

A befolyásos közgazdász kijelentette, hogy a bitcoin szélesebb körű elterjedése, s amennyiben BTC-vel tudna fizetni az éttermekben, megváltoztatná véleményét.

„Ha mindent satoshival vásárolnék, akkor elismerném, hogy tévedtem. Igazad volt. A bitcoin valóban pénzzé vált” – nyilatkozta. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kriptovaluta felhasználási területe az elmúlt években fokozatosan csökkent, és támogatói inkább értéktároló eszközként hirdetik. Ezzel egyidejűleg már nem találja „izgalmasnak” a bitcoint – annak ellenére sem, hogy a jövőben értéke akár 100 ezer dollár is lehet.

Kapcsolódó: Újabb magyarázat, hogy miért lassulhat a Bitcoin elfogadottsága

Ami a bitcoin elfogadását illeti, Salvadorban már 2021 szeptemberében törvényes fizetőeszköz lett a kriptovaluta, az elfogadási arány azonban valóban messze elmarad a várakozásoktól. Sok helyi életében fontos szerepet játszik a mindennapi fizetésekben a bitcoin – de nem azon a szinten, ahol várták. Nayib Bukele elnök szerint ugyanakkor a döntés rengeteg pozitív hatással bírt az országra és egyáltalán nem járt negatívummal. Tekintettel pedig arra, hogy számos országban már elindult a kriptopénz szabályozása, ez tovább erősíti a mainstream felhasználását és megbízhatóságát.

Schiff valahogy mindig megváltoztatja véleményét

Schiff a közösségi média egyik legszókimondóbb bitcoin-ellenes hangja. Az évek során következetesen ellenezte az eszközosztályt, azzal érvelve, hogy az arany jobb, mint az úgynevezett digitális társa. Egy márciusi interjúban azonban hozzátette: már bánja, hogy nem vásárolt 2010-ben BTC-t, amikor egy munkatársa bemutatta neki. Akkoriban a bitcoin árfolyama egyébként alig érte el az 1 dollárt.

Szerinte a kriptovaluta egy piramisjáték, ahol az diktálja az árfolyamot, hogy mindenki azt hiszi, másnak majd drágábban tovább tudja adni. Régóta próbálja követőit lebeszélni a bitcoinba való befektetésről, elismeri azonban, hogy a rendszer nem omlott össze úgy, ahogyan azt ő várta. Májusban továbbá kijelentette, hogy az Ethereum ETF-ek jóváhagyása potenciálisan negatívan befolyásolhatja a BTC árfolyamát, mivel az új befektetések forrásai átáramlanak majd a meglévő Bitcoin ETF-ekből.