Ez a tengeri lény felfedte a halhatatlanság titkát, az ember lehet a következő?

Az állatvilágban rengeteg faj rendelkezik figyelemre méltó regenerációs képességekkel, de a tengerben élő egyes állatok, mint például a medúzák és a tengerirózsák, sokkal különlegesebb adottsággal vannak megáldva.

Egy új tanulmány szerint a tudósok először fedeztek fel lehetséges multipotens őssejteket, ami arra utalhat, hogy ezek az élőlények képesek ellenállni az idő vasfogának.

Közel az örök élet titkához

A Bécsi Egyetem tudósai a skarlátvörös tengeri anemon (Nematostella vectensis) genomját tanulmányozták, hogy megpróbálják felfedezni a halhatatlanság képességét. A kutatók először fedeztek fel a potenciálisan megoldást jelentő multipotens őssejteket.

A homo sapiens is figyelemre méltó regenerációs képességekkel rendelkezik. A sebeink gyorsan begyógyulnak, a csontok “összeforrnak“, és egyes szervek még pusztító sérülések után is képesek visszanőni. De ezen biológiai készségek közül egyik sem hasonlítható össze a szerény tengeri anemóna (Nematostella vectensis) és egyes medúzák gyógyító erejével.

Hogyan él örökké a halhatatlan medúza?

A tudósok körében már régóta ismert, hogy a tengeri anemóna alig mutatja az öregedés jeleit. Azt azonban idáig homály fedte, hogy minek tulajdonítható ez a különleges képesség.

A medúzák, tengeri anemónákkal és a korallokkal együtt a Cnidaria nevű csoportba tartoznak. Míg a legtöbb állat az élet és a halál körforgásának van alávetve, ők inkább megkerülik a szabályokat.

A legtöbb medúzafaj életciklusa hasonló. Peték és spermák segítségével megtermékenyülnek, majd ebből egy szabadon úszó lárvaforma lesz. A lárva addig mozog az áramlatban, amíg nem talál egy kemény felületet, ahol megtelepedhet. Ezután a lárvák fokozatosan fiatal medúzává érnek.

Ez az ábra mutatja a Turritopsis medúzák különböző életszakaszait. Forrás: Wikipedia Commons

Amikor a medúza fizikailag sérül, vagy olyan stresszhatások érik, mint az éhezés, ahelyett, hogy meghalna, inkább magába zsugorodik. Visszaszívja csápjait és elveszíti úszóképességét. Ezután egy pacákszerű cisztaként telepszik le a tengerfenéken.

A meglepetés ezután jön, mivel a következő 24-36 óra alatt ez a pacák először polippá, majd az érés után a medúzává fejlődik. A jelenséget a pillangóéhoz hasonlították, amely a halál helyett képes visszaalakulni hernyóvá, majd ismét felnőtt pillangóvá válni.

Ez az életciklus sokszor megismétlődhet, és tökéletes körülmények között az is lehetséges, hogy ezek a medúzák soha nem fognak az öregség miatt meghalni.

A kutatócsoport két, az evolúció során konzerválódott génre összpontosított, amelyek az evolúció során nem változtak. Amikor a kutatócsoport mutálta a nanos2 gént, felfedezte, hogy ez a fehérje szükséges az ivarsejtek és a szomatikus sejtek kialakulásához is, és valószínűleg körülbelül 600 millió évvel ezelőtt jelent meg a természetben.

Most, hogy a tudósok már rendelkeznek csábító őssejtjelöltekkel, a jövőbeni tanulmányok mélyebben megismerhetik azokat a mechanizmusokat, amelyek a cnidariákat ügyes harcosokká teszik az öregedés pusztítása ellen, amely a bolygó szinte minden más faját sújtja.

Kapcsolódó: 7 éven belül halhatatlanok lehetünk egy tudós szerint

Elpusztulhatnak-e a halhatatlan medúzák?

Bár a különleges képesség lehetővé teszi a megfiatalodást, de a természet nem teszi lehetővé a halál kijátszását. A medúzák, mint minden más állat, részét képezik a táplálékláncnak, így a teknősök és halak zsákmányai.

Ezért annak megértése, hogy ezek a fajok valódi ellenség nélkül meddig élhetnének, nem egyszerű feladat. A mélytengeri kutatások időigényesek és költségesek, a hosszú távú változások zavartalan megfigyelésébe a ragadozók mellett az emberi tevékenység is egyre inkább beavatkozik.

Erre talált megoldást egy japán tudós, aki már 30 éve tart fenn halhatatlan medúza populációt. A fajjal végzett munka rendkívül időigényes, mivel napi szinten kell etetni, gondozni és figyelni a kolóniát. Shin Kubota megfigyelései szerint a fogságban tartott medúzák 2 év alatt akár tízszer is megfiatalodnak.