Újabb javaslat a WBTC token megmentésére

Augusztus 29-én a Bitcoin decentralizált pénzügyi (DeFi) protokoll, a Threshold irányítási fórumán javaslatot fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy a Threshold a saját BTC „wrapper” tokenjét, a tBTC-t egyesítse a Wrapped Bitcoin (WBTC) tokennel. Ennek célja a WBTC megmentése lenne azután, hogy sokan aggályokat fogalmaztak meg a népszerű BTC wrapper közelgő irányításváltásával kapcsolatban. A Wrapped Bitcoin és a hasonló wrapped tokenek alapvetően egy az egyben egy bitcoinnak megfelelő ERC-20 szabványú tokenek. És mivel ERC-20 tokenről beszélünk, integrálható az Ethereum tárcák, dAppok és okosszerződések világába is. Visszatérve a Threshold javaslatára, a WBTC megmentéséről azért beszélnek sokan, mert augusztus 9-én történt egy bejelentés.

A WBTC token irányításának változása sokakat aggaszt

A BitGo, amely a WBTC mögött áll bitcoint birtokló letétkezelő, bejelentett egy tervezett partnerséget a BiT Globallal, egy hongkongi kriptotőzsdével. A partnerség értelmében, amelynek célja a WBTC eddigi Egyesült Államok-központúságának felszámolása, a BiT Global várhatóan részleges ellenőrzést szerez a WBTC Bitcoin letétjét őrző, multisig tárca felett. A Threshold szerint ez több, mint aggasztó, hiszen ezzel a nagyon megosztó Justin Sun is megjelenik a WBTC tulajdonosi körében. Mert a közösségben sokan úgy látják, hogy Sun számos más projektje a lehetséges hűtlen kezelés jeleit mutatja. A Threshold ezeket a félelmeket úgy kívánja kezelni, hogy a WBTC központosított letétkezelési és kereskedési alapú kibocsátási és égetési modelljét a Threshold decentralizált letétkezelési és engedélymentes kibocsátási és visszaváltási mechanizmusával cserélné fel.

A WBTC a legnépszerűbb Bitcoin wrapper, a CoinMarketCap szerint körülbelül 9 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. A javaslat a cserét úgy kívánja megoldani, hogy a WBTC irányítását ténylegesen átadja a Thresholdnak. Ahol a WBTC állítólag részesülne a decentralizált autonóm szervezet (DAO) decentralizált letétkezelési és engedélymentes hídmechanizmusának előnyeiből. Tehát nagyjából a Threshold DAO kapná meg az eddigi WBTC DAO kiváltságokat. A Threshold ezután ténylegesen megszüntetné saját BTC wrapperét, a tBTC-t. A további tBTC kibocsátás leállna, és a meglévő tBTC-készlet 1:1 arányban WBTC-re lenne átváltható. Az aggályokra amúgy jó példa, hogy a Block Analitica Labs (BA Labs) kockázatkezelő cég a MakerDAO fórumán augusztus 11-én azt javasolta, hogy egy közelgő irányítói szavazáson zárjanak le minden új wBTC kölcsönt és állítsák le az új hitelfelvételeket wBTC-alapú fedezet ellenében.