Egymillió dollárjába került, hogy Mbappé mémcoinjába fektetett

Több mint egymillió dollárt vesztett egy kriptovaluta-befektető egyetlen óra leforgása alatt, miután bevásárolt az MBAPPE mémcoinból. A coint hamisan promotálták Kylian Mbappé francia futballsztár meghackelt X-fiókján keresztül.

A Lookonchain elemzőcég szerint a befektető csütörtökön egy új tárcát hozott létre, majd 7156 SOL-t vásárolt 1,03 millió dollár értékben, hogy azt egyetlen tranzakción belül MBAPPE tokenre konvertálja. A befektetés értéke azonban pillanatok alatt 9,2 ezer dollárra esett vissza.

Csütörtökön hackerek vették át az irányítást Kylian Mbappe X-fiókja fölött, és több posztban is az MBAPPE Solana-alapú mémcoint promotálták. A Pump.fun platformon elérhető token korábban egyszerűsége miatt szerzett nagy népszerűséget. A felhasználóknak költséghatékony módon teszik elérhetővé, hogy mindössze néhány kattintással mémcoinokat hozzanak létre és indítsanak el.

Az Mbappé X-fiókján megjelent felhívás. Forrás: X.

Volt, aki időben kapcsolt

Több felhasználónak is gyanús volt, hogy az MBAPPE token gyors kiugrást, majd perceken belül lezajló összeomlást produkált. Rámutattak, hogy poszt még másnap reggel is látható volt a futballsztár fiókján. Ennek kapcsán egyesekben az is megfordult, hogy akár a focistának is köze lehet a promotáláshoz. Ennek a cikknek az írásakor egyébként a bejegyzés már nem volt elérhető.

Nem mindenki volt azonban ennyire szerencsétlen. Colin Wu kínai újságíró arról számolt be, hogy egy felhasználó 2 SOL-t, vagyis nagyjából 286 dollárt fektetett a tokenbe, majd a csúcson 1398 SOL (200.000 dollár) nyereséggel sikerült eladnia a mémcoint.

Korábban is visszaéltek már Mbappé nevével

Mbappé személyét nem először használják ki a csalárd szereplők. Korábban 2019-ben és 2020-ban is ellopták a focista identitását, hogy kriptoscamek népszerűsítésére használhassák azt. Ennek során a fényképét használták fel online hirdetésekben, és olyan kriptovalutákat promotáltak vele, mint a Bitcoin. Ezeknek a célja az volt, hogy a gyors megtérülés hamis benyomását keltsék a lakossági befektetőkben.

Kapcsolódó cikkünk: Nyitott könyv az életünk: a személyazonosság-lopás veszélyei

A személyiséglopást Mbappé akkor nem hagyta szó nélkül, és jogi lépéseket kezdeményezett. A francia Pénzügyi Piaci Felügyelet egyébként nagyjából 1100 hasonló átverésről kapott bejelentést 2018-ban, amely összesen 55,5 millió dolláros veszteséget okozott az áldozatoknak.