Ezek voltak az eddigi legnagyobb kriptovaluta-csalások

Becslések szerint 2011 és 2022 között több mint 14 milliárd dollárnyi kriptovalutának kelt lába különböző csalások következtében.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az eddigi legnagyobb átveréseket, melyek közös vonása, hogy gyors és magas nyereséget ígértek, ám legközelebb már a hírekben és a rendőrség körözési listáján láttuk az alapítóikat.

Top 4 legnagyobb kriptovaluta-csalás

  1. Bitconnect

A Bitconnect platformot 2016-ban alapította Satish Kumbhan, és azzal az ígérettel hitegette a befektetőket, hogy automatizált programja a befizetettk BTC-k kereskedelmével akár 40%-os profitot termel. Emellett a rendszer napi 1%-os hozamot garantált a befektetők számára, függetlenül a befizetett összegtől. A platformnak hamar híre ment – olyannyira, hogy a Bitconnect piaci tőkeértéke meghaladta a 2,6 milliárd dollárt, a BitConnect Coin (BCC) ára pedig elérte a 400 dollárt. Egy klasszikus Ponzi-sémáról volt szó, a marketing kampányok mellett többszintű ajánlóprogramot alkalmaztak az új befektetők becsalogatására.

A kártyavár akkor omlott össze, amikor a hatóságok és a média felfigyeltek a figyelmeztető jelekre. Ennek következtében a platformot lezárták és a BCC árfolyama néhány nap alatt nullára zuhant. A Bitconnect összeomlása több ezer befektetőt hagyott pénz nélkül, és hosszú távon is hatással volt a kriptovalutákba vetett bizalomra.

  1. OneCoin

A OneCoin 2014 és 2016 között négymilliárd dollárt csalt ki a befektetőktől. A projekt mögött álló, „kriptokirálynőként” ismert Ruja Ignatova az FBI legkeresettebb személyeinek listáján szerepel.

A One Coin-t Bitcoin-gyilkosként reklámozták, ám a valóságban köze nem volt a kriptopénzekhez. Az üzleti modellje elsősorban oktatási csomagokra épült, kriptovalutákról szóló tanfolyamokat értékesített a befektetőknek, valamit tokeneket, amelyeket a vevők a fiktív kriptovaluta bányászására használhattak. A valóságban a rendszer többszintű marketing (MLM) struktúrában működött. 2017 elején a projekt és annak belső piaca leállt, így a befektetők üres kézzel távoztak, és a világ egyik legnagyobb kriptovaluta-csalásának áldozataivá váltak.

  1. Thodex

A Thodex törökországi székhelyű kriptovaluta-tőzsdét 2017-ben alapította Faruk Fatih Özer. A tőzsde kezdetben sikeresnek tűnt, azonban 2021-ben váratlan fordulat következett be. Először arról tájékoztatta a felhasználóit, hogy az online platform karbantartás alatt áll. Később közleményt adtak ki, melyben azt állították, hogy a tőzsde külső finanszírozást keres az ügyfelei jobb kiszolgálása érdekében, és a platform működése, beleértve a pénzfelvétel is, öt munkanapra ideiglenesen leáll.

A tőzsde végül teljesen leállította működését, és kiderült, hogy Faruk Fatih Özer a felhasználók pénzével, mintegy 2 milliárd dollár értékű digitális vagyonnal együtt elmenekült Törökországból. A csalás következtében több mint 400 ezer felhasználó pénze köddé vált. A török hatóságok nemzetközi körözést adtak ki Özer ellen, akit végül Albániában fogtak el. 

  1. Bitclub Network

A 2014-ben alapított felhőbányászati Ponzi-sémát a kriptovaluta-bányászat leginnovatívabb és legjövedelmezőbb módjaként reklámozták. A rendszer egyszerű volt. A felhasználóknak különböző csomagokat kínáltak, amelyekkel állítólag napi nyereséghez és kifizetésekhez juthattak. A valóságban azonban a Bitclub Networknek nem volt hozzáférése egyetlen kriptovaluta-bányászhoz sem, és az új befektetők pénzéből fizették ki a korábbi felhasználókat.

A Bitclub Network mögött álló csapat négy év alatt összesen 722 millió dollárt csalt ki a befektetőktől. A rendszer 2019-ben omlott össze, amikor az amerikai hatóságok több vezetőjét letartóztatták és vádat emeltek ellenük pénzmosás és csalás miatt.

Forrás