Több, mint 2 milliárd dollárt már sikerült visszafizetni a károsultaknak, de megint a kisbefektetők szívták meg

A Celsius mostanra már több mint 2,53 milliárd dollárnyi kriptovalutát és készpénzt osztott ki hitelezőinek. Ez a felszámolás során rögzített érték körülbelül 93%-a csődbiztos szerint.

A kifizetés azt jelenti, hogy a 372 000 jogosult hitelező közül nagyjából 251 000 kapta meg eddig a bennmaradt pénzét. A fennmaradó rész pedig főként kisebb összegeket érint.

A Celsius károsultak nagy része már visszakapta a pénzét

A megszűnt kriptohitelező, a Celsius mostanra több mint 2,53 milliárd dollárnyi likvid kriptovalutát és készpénzt osztott szét hitelezői között – ez csődprogramban az elfogadható 2,73 milliárd dolláros érték mintegy 93%-a.

A cég állítása szerint a 372 000 jogosult hitelező közül nagyjából 251 000 (azaz, 68%) részesült kifizetésben 165 országból. A fennmaradó rész pedig főleg kisebb összegeket érint – erősítette meg a Celsius csődeljárási adminisztrátora hétfőn nap végén benyújtott helyzetjelentésében.

Ez magában foglalja a PayPal/Venmo rendszeren keresztül utalt 1,43 milliárd dollárt, emellett a Coinbasen keresztül utalt 917 millió dollárt és a 178 millió dolláros készpénz transzfert is.

A Celsius január 31-én indította el a kifizetési folyamatot, a kifizetések a 2024. január 16-i kriptovaluta árakon alapulnak.

A kisbefektetők még nem kapták meg mind a pénzüket

Körülbelül 121 000 hitelezőnek kell még igényelnie kell a kifizetést a folyamat összetettsége miatt.

Bonyolultabbá teszi a dolgokat az, hogy például a PayPal-fiókot és a Celsius fiókot egyező születési dátummal kell bemutatni. Vagy a számlanyitás a Coinbasenél a Celsius fiókkal megegyező e-mail címmel és születési dátummal kell, hogy megtörténjen. Fontos, hogy pontos átutalási utasításokat és/vagy levelezési címet adjanak meg a felhasználók. – áll a bejelentésben.

A fennmaradó hitelezők többsége azonban kis összegű kifizetésekhez kapcsolódik, a beadvány szerint körülbelül 64 000 főnek tartoznak 100 dollárnál kevesebbel, 41 000 felhasználó egyenleg pedig 100 és 1000 dollár között volt.

„Tekintettel a szóban forgó kis összegekre sok ilyen hitelező esetében előfordulhat, hogy nincsenek kellően ösztönzve arra, hogy megtegyék a sikeres kifizetéshez szükséges lépéseket” – teszi hozzá közlemény.

A csődterv adminisztrátora azt állítja, hogy összesen több mint 2,7 millió alkalommal történt meg az értesítés mintegy 372 000 hitelező irányába, jellemzően kéthetente próbálja meg a kifizetéseket a Coinbasen keresztül a csődbiztos, és hetente egyszer tart készpénzosztást.

“Számos alkalommal újrapróbálkozunk szinte minden olyan hitelező esetében, akik még nem kapták meg sikeresen a kifizetést.”

A Celsius jóváhagyott átszervezési tervének részeként bizonyos forrásokat egy új bitcoinbányászati ​​vállalat, az Ionic Digital alapítására is felhasználtak. Bizonyos Celsius hitelezők törzsrészvényeken keresztül birtokolják majd a bányavállalatot, amelyek várhatóan nyilvánosan is forgalomba kerülnek, amint a társaság megkapja a szükséges jóváhagyásokat. A miami székhelyű Hut 8 bányászati ​​vállalat felügyeli majd az Ionic bányászati ​​tevékenységét egy négyéves irányítási megállapodás értelmében.

A Celsius csőd

A Celsius 2022-ben csődöt jelentett, miután 1,2 milliárd dolláros lyukat fedeztek fel a mérlegében. A cég novemberben zárta le a folyamatot, melynek eredménye a jelenlegi kifizetési ütemterv.

Tavaly a Celsiust és alapítóját és korábbi vezérigazgatóját, Alex Mashinskyt több szabályozó – köztük az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és a Határidős Árupiaci Kereskedelmi Bizottság – beperelte ügyfelek állítólagos félrevezetése miatt. Mashinskyt csalással is vádolták. Pere a tervek szerint szeptember 17-én kezdődik majd.

A Celsius nemrégiben Tethert, Badger DAO-t, Compoundot és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök unokahúgát és unokaöccsét vette célba azokban a perekben, amelyekben több milliárd dollárnyi forrást próbáltak visszakapni a hitelezők számára.