Visszatért a kockázatvállalási kedv a BTC piacára

A Bitcoin árfolyam 65 000 dollárig emelkedett augusztus 23-án, megindult a tőke a kockázati eszközök irányába.

A Bitfinex jelentéseben [pdf] a részvénypiac és Bitcoin árfolyam közötti mozgást vizsgálták a kockázatvállalási kedv tükrében.

Az amerikai jegybank elnök miatt megnőtt a kockázatvállalási kedv a piacon

Az árfolyam növekedés Jerome Powell amerikai jegybank elnök Jackson Holeban tett megjegyzéseit követően érkezett, ahol már a potenciális kamatcsökkentésekre utalt. A bejelentés az amerikai dollár index csökkenéséhez vezetett, és egyben fellendítette a részvénypiacokat. A S&P 500 is megközelítette minden idők csúcsát. A részvények mögött ugyan kicsit lemaradó Bitcoin egy nap alatt meredek, 6 százalékos növekedést ért el, ami május óta a második legnagyobb napi mozgást jelentette.

A rally a Bitcoin és az amerikai részvények közötti növekvő pozitív korrelációt mutatja. Mostanáig a Bitcoin relatív gyengülést mutatott a részvényekhez képest, mióta elérte augusztus eleji mélypontját. A pénteki áremelkedés során azonban a korreláció is meredeken emelkedett, ami a kockázatvállalási kedv visszatérését jelzi a piacon.

sp500 volatilitás

Ehhez jönnek még az augusztus 23-án a short pozíciók jelentős felszámolása. 40 millió dollár értékben zárták a BTC határidős pozíciókat és 140 millió dollár likvidáció történt az összes páron. Ennek oka a nyitott pozíciók jelentős csökkenése, ami a piaci tőkeáttétel csökkenésére utal. Ahogy nő az érdeklődés a delta-semleges és a finanszírozási arbitrázs ügyletek iránt, a piac iránti érdeklődés csökkent, ami potenciálisan nagyobb teret enged a Bitcoin és az altcoin áremelkedésének. A jelenlegi, az év elejinél lényegesen alacsonyabb finanszírozási ráták is a piaci dinamika elmozdulását jelzik, rávilágítva a tőkeáttételes kereskedők óvatosabb megközelítésére az általános optimista hangulat ellenére.

Optimista piaci hangulat alakult ki

A piaci bikapiaci hangulatát az Egyesült Államok gazdaságának közelmúltbeli pozitív fejleményei táplálták. A monetáris politikai várakozások, a munkaerő-piaci dinamika jelentős hangulat változáshoz vezettek.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke a Kansas City Fed Jackson Holeban tartott tartott beszédében a monetáris politika közelgő kiigazítását jelezte, jelezve a kamatcsökkentés lehetőségét. A munkaerő-piaci adatok jelentősen hozzájárultak ehhez az álláspontváltozáshoz.

A legfrissebb adatok ugyanis azt mutatják, hogy az Egyesült Államok munkaerőpiaca az eredetileg bejelentettnél kevesebb munkahelyet teremtett az elmúlt évben. Ez a lefelé mutató revízió a vártnál gyengébb júliusi bérszámfejtési adatokkal együtt a munkaerőpiac állapota miatt keltett riadalmat. A munkanélküliségi ráta elérte a pandémia utáni csúcsot, 4,3 százalékot. Ez pedig aggodalmakat váltott ki amiatt, hogy a Federal Reserve túl sokáig halogatta a kamatlábak csökkentését. A frissebb adatok, köztük a heti munkanélküli segélykérelmek azonban arra utalnak, hogy a munkaerőpiac kontrolláltabb lassuláson megy most keresztül.

Az optimizmus a kriptovaluta piacra is lassan begyűrűzik

A Franklin Templeton befektetési alap lépéseket tett a láncon belüli pénzpiaci alap (FOBXX) kiterjesztésében az Avalanche hálózatba való integrálásával. Ez a lépés lehetővé teszi a befektetők számára, hogy tokenizált részvényeket vásároljanak, tovább erősítve az alap pozícióját a blokklánc terén. Az elsősorban alacsony kockázatú amerikai állampapírokba fektető alap célja az Avalanche technológiájának kihasználása a folyamatos növekedés érdekében.

Egy másik jelentős fejlemény, hogy a BlackRock iShares Ethereum Trust (ETHA) vezető szerepet tölt be az Ethereum ETF területén. Az ETHA lett az első Ethereum ETF, amelynek nettó beáramlása meghaladja az 1 milliárd dollárt. Ez az eredmény különösen figyelemre méltó, mivel az Ethereum ETF-ek általában alacsonyabb beáramlást tapasztaltak Bitcoinhoz képest. Ezzel szemben a Grayscale ETHE-je jelentős kiáramlással szembesült, mióta nyilvánosan elérhető termékké vált, ami aláhúzza az Ethereum befektetési eszközökön belüli versenyhelyzetet.