Itt a megoldás a túlturizmusra? Spanyolország jókora összeget fizet, csak költözz oda

Míg az olyan népszerű úti célok, mint Barcelona, Velence és a Kanári-szigetek a túlturizmus kihívásaival küzdenek – ami tüntetéseket és elégedetlenséget eredményez a helyiek részéről -, addig egy európai régió szívélyesen fogadja a külföldieket. Ez a hely pedig nem más, mint a festői szépségű Extremadura, Spanyolországban.

A helyi önkormányzat 2 millió eurót (kb. 2,2 millió dollár) különített el arra a célra, hogy 200 digitális nomádot telepítsen a térségbe. A megállapodás részeként fejenként 15 000 euróig (kb. 16 789 dollár) terjedő támogatást zsebelhetnek be s ezért cserébe Extremadurába kell költözzenek és ott dolgozniuk. A 30 év alatti nők és férfiak 10 000 eurót (kb. 11 193 dollár), míg a 30 év feletti férfiak 8000 eurót (kb. 8954 dollár) kaphatnak. Két év elteltével a 30 év alatti nőknek és férfiaknak további 5000 euró (kb. 5596 USD) ütheti a markát, ha még egy évig a régióban maradnak. A 30 év feletti férfiak két év után további 4 000 eurót (kb. 4 477 USD) kapnak és szintén még egy évig kell maradniuk.

Ezen stratégiai lépés célja, hogy a távmunkát kihasználva új életet leheljen a térség gazdaságába, és megfordítsa az elnéptelenedés és a gazdasági stagnálás tendenciáit. Az Európai Unió által finanszírozott Resist projekt jelentése szerint Extremadurát az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) a kevésbé fejlett régiók közé sorolta.

„Magas a régió elnéptelenedési indexe és az elöregedő munkaképes lakosság mértéke is, illetve a közlekedési infrastruktúra hiánya társadalmi-gazdasági problémákhoz vezet”, áll a beszámolóban.

Jelenleg Extremadura rendelkezik a legalacsonyabb népsűrűséggel Spanyolországban, 26 lakossal négyzetkilométerenként (összehasonlításképpen: Barcelona lakossága 16 000 lakos/négyzetkilométer). A Hoy regionális újság 2017-ben arról számolt be, hogy Extremadurát havonta 200, 20 és 39 év közötti fiatal hagyja el.

Orvosolható a túlturizmus?

Európa-szerte számos hasonló kezdeményezést indítottak a haldokló városok és régiók megmentése és új lakosok bevonzása érdekében. Példának okáért Olaszországban, Toszkánában 32 000 dollárt fizettek az új lakosoknak. Szardínia szigete 15 000 dollár körüli összeget kínált az újonnan letelepedőknek. Írország szigetei pedig 92 000 dollárt fizettek az embereknek egy ház felújításáért.

Extremadura programja is része annak a növekvő globális trendnek, amelynek keretében a régiók a demográfiai és gazdasági kihívások kezelése érdekében kihasználják a távmunka előnyeit. Hasonlóan az oklahomai Tulsában alkalmazott megközelítéshez – amely 10 000 dollárt és egy ingyenes co-working teret kínál a távmunkát végzőknek -, Extremadura ideális választásként pozícionálja magát azon szakemberek számára, akik nem a munkahelyük elhelyezkedése, hanem az életminőség alapján választhatják meg lakóhelyüket.

A település azok számára is meggyőző érveket sorakoztat fel, akik a nagyvárosi életet szeretnék maguk mögött hagyni. A régió megélhetési költségei lényegesen alacsonyabbak, mint Spanyolország egyéb területein. A Numbeo szerint Cacaresben – Extremadura egyik legközkedveltebb részén – a bérleti díjak 63,3%-kal, míg az élelmiszerárak 5,2%-kal alacsonyabbak, mint Madridban. Extremadura emellett fejlett telekommunikációs infrastruktúrával rendelkezik, ami optimális lehet azok számára, akik utazás közben is dolgoznak.

Ha a fentiek alapján Spanyolország felkeltette az érdeklődésedet, akkor jó hír, hogy a közeljövőben talán egy spanyol város lehet a kriptovaluták új fellegvára.