A Polymarket szerint 9% az esélye a recessziónak, az elemzők viszont kételkednek

Az elemzők között nincs egyetértés abban, hogy a kamatcsökkentés elegendő lenne-e a recesszió elkerüléséhez az Egyesült Államokban. A Polymarket szerint csak 9% az esély egy 2024-es recesszióra, de az olyan szakértők, mint Garry Evans, arra figyelmeztetnek, hogy a kamatcsökkentés nem állítja meg a gazdasági visszaesést.

Kamatcsökkentés valószínű szeptemberben, de a recesszió továbbra is aggasztó tényező

A CME Fedwatch eszköz jelenlegi adatai szerint 76% az esélye annak, hogy a szeptemberi FOMC (Federal Open Market Committee) ülésen 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtanak végre. Bár a kamatcsökkentés valószínűnek tűnik, Garry Evans, a BCA Research vezető eszközallokációs stratégája szerint ez nem lesz elegendő a recesszió elkerüléséhez az Egyesült Államokban. Egy CNBC-nek adott interjúban Evans hangsúlyozta:

„Mostanra mindannyian úgy gondoljuk, hogy recesszió következik, ellentétben azzal, amit a piac gondol. Nagyon erős narratíva van arról, hogy enyhe leszállás vár ránk. Mi ezt nem látjuk. Úgy gondoljuk, hogy a gazdaság visszaesésének jelei mutatkoznak.”

Gazdasági mutatók és figyelmeztetések

Az elmúlt hetekben több gazdasági mutató, mint például a Sahm-szabály (Sahm rule) – amely híresen pontos a recesszió előrejelzésében – aggasztó jeleket mutatott. Evans nincs egyedül az aggodalmaival. Más közgazdászok, mint például Robert Kiyosaki, a „Rich Dad Poor Dad” könyv szerzője, és Peter Schiff szintén figyelmeztettek az amerikai gazdaság állapotára és a dollár lehetséges válságára.

Kétségek az amerikai recesszióval kapcsolatban

Bár sokan figyelmeztetnek az amerikai gazdaság lehetséges visszaesésére, a Polymarket platformon fogadók nem osztják ezt az aggodalmat. Jelenleg (a cikk írásának időpontjában) egy 209 300 dollár értékű fogadás van nyitva, amely december 31-én zárul le. A fogadás végeredménye akkor értékelhető „Igen”-nek, ha az Egyesült Államok Gazdasági Elemzési Irodája (BEA) jelentést ad ki két egymást követő negyedévről, amelyekben negatív GDP-növekedés tapasztalható. Ennek a forgatókönyvnek a valószínűségét a fogadók mindössze 9%-ra becsülik.