Do Kwon Montenegróban telepedett le? Titokban tárgyalt a helyi miniszterelnökkel is

Andrej Milović volt igazságügyi miniszter szerint Do Kwont a szerb kormány titkosszolgálatának éppen egy Milojko Spajic montenegrói miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen sikerült elcsípnie Montenegróban.

Ez annak ellenére történt, hogy Spajic tagadta, hogy valaha is találkoztak volna, miután Do állítólag tavaly egy levélben kijelentette, hogy 2018 óta ismeri Spajicot és több ízben is összefutottak már Belgrádban.

A Vijesti montenegrói hírlap szerint Milović ezt az észrevételt a „podgoricai lista” bemutatóján osztotta meg a nagyközönségel. Továbbá hozzátette: „ha hallgattam volna, akkor még mindig miniszter lennék”. Milović jelenleg Montenegró fővárosában, Podgoricában indul a polgármesteri székért.

A volt miniszter elmondta, hogy Spajićot a szerbiai BIA (Biztonsági Információs Ügynökség) rögzítette, amint a villájában találkozik Do-val.

Az ország volt miniszterelnöke, Dritan Abazovićmp azzal is megvádolta Spajićot, hogy azért találkozott Kwonnal Szerbiában, hogy több millió dollár értékben Terra/Luna tokeneket vásároljon a bolgár székhelyű, szingapúri központtal rendelkező Das Capital nevű fedezeti alap számára.

Milović korábban azt is állította, hogy Spajić megpróbálta megakadályozni Do kiadatását az Egyesült Államoknak azzal a céllal, hogy inkább Dél-Koreába küldjék. Ezt azon célból tehette, mivel Do valószínűleg enyhébb büntetést kapna, ha Dél-Koreában állna bíróság elé.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy Milović ellen a jelenlegi montenegrói igazságügyi miniszter, Bojan Božović is vizsgálatot folytat, mert megtagadta egy állítólagos kurd bűnbanda vezérének kiadatását Törökország számára.

Milović úgy véli, hogy Spajić és Božović is azt akarja, hogy adják ki őt Törökországnak, hogy így biztosítsák a montenegrói infrastrukturális projektek finanszírozását.

Meglehetősen kusza gondolatmenetről van szó s a politikai vonatkozások sem sokat segítenek az ügy megértésében. Annyi azonban szinte biztos, hogy Do Kwon valami rosszban, vagy legalább is törvénytelenben, sántikál Montenegróban. Egyelőre még kérdéses, hogy mikor és melyik országnak adják majd ki a kétes hírű üzletembert.