Oroszország új drónja áttörést hozhat a háborúban?

Az orosz hadsereg új száloptikás drónjai komoly változást hozhatnak az ukrán fronton, mivel ezek az eszközök ellenállnak az elektronikai zavarásnak és rendkívül pontosak.

Oroszország válasza az ukrán előretörésre

Az ukrán hadsereg jelentős előrelépést tett a Kurszk régióban, részben azzal, hogy elektronikai hadviselési taktikákkal sikerült megzavarni az orosz kommunikációs rendszereket a frontvonal egyes részein. Az ukrán csapatok sikeres támadásai arra késztették az oroszokat, hogy új megoldásokat keressenek az ukrán elektronikai hadviselés ellen. Ennek eredményeként fejlesztettek ki egy drónt, amely nem használ rádiójelet, és így immunis a rádiózavarásra. A száloptikai kábel által vezérelt drón kivételes pontosságot és elektronikai hadviselés elleni védelmet biztosít.

Az új drón technológia és különleges képességei

A „Szibériai Hadsereg” nevű orosz katonai Telegram-csatorna augusztus 18-án osztott meg részleteket az új drónról, amely „Novgorod vandál hercege” nevet kapta. A drónt az uskuyniki Tudományos és Gyártási Központ fejlesztette ki Novgorodban. Képes megsemmisíteni a célpontját anélkül, hogy befolyásolná a rádiózavarás.

Bár Ukrajna már márciusban elfogott egy orosz száloptikai drón prototípust, ez egy egyedülálló példány volt. Azóta ismert, hogy ukrán fejlesztők hasonló drónon dolgoznak. Várhatóan a német HIGHCAT cég is bemutatja HMX száloptikai drónját Ukrajnában még ebben a hónapban.

A száloptikás drónok működése és előnyei

Az új FPV (First Person View) kamikaze drónok működése hasonló az olyan drótvezérelt rakétarendszerekéhez, mint például a TOW rendszer. A száloptikai technológia lehetővé teszi a magas felbontású videójelek továbbítását rádiófrekvenciák használata nélkül, így hatékonyan védekezhetnek az elektronikai hadviselés ellen, amelyet gyakran használnak páncélozott járművek védelmére.

Piaci elérhetőség és kihívások

Érdekes módon egyes cégek már a nyílt piacon is kínálnak száloptikai drónvezérlőket. A szingapúri székhelyű Skywalker Technology – amelyet egyesek kínai cégnek tartanak – többféle drónt is árul, köztük rakétákkal felszerelt modelleket, kamikaze típusú drónokat, valamint olyan eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy hagyományos quadcoptereket bombázókká alakítsanak át.

Minden új technológiához hasonlóan a száloptikai drónok is kihívásokkal néznek szembe. A száloptikai kábel használata korlátozza a drónok repülési távolságát. Bizonyos környezetekben a vezetékek összegabalyodhatnak vagy megszakadhatnak. A legnagyobb kihívás az lehet, hogy milyen távolságból képes az operátor irányítani a drónt, mivel a rövid távolság jelentős kockázatokat jelenthet a kezelők számára.