Kriptót küldött Ukrajnába, hazaárulással vádolják az orosz tudóst

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hazaárulással vádol egy Moszkvában dolgozó tudóst, mivel állítólagosan kriptoeszközöket küldött az Ukrán Fegyveres Erők számára.

Az FSZB hivatalos közleményében és a Vedomosti orosz napilap jelentésében is megerősítette, hogy egy „tudományos szervezet alkalmazottját” vették őrizetbe Moszkvában. Az ügynökség azt állítja, hogy a tudós „rendszeresen az ukrán hadsereg által kezelt digitális tárcákba utalta saját pénzeszközeit és kriptovalutáját”.

DDoS-támadásokban is részt vett

Az FSZB szerint a tudós nemcsak pénzügyi támogatást nyújtott Ukrajnának, hanem „részt vett DDoS-támadásokban is egy kritikus fontosságú orosz struktúra ellen”. A DDoS-támadások (Distributed Denial-of-Service, elosztott szolgáltatásmegtagadás) során a támadók óriási mennyiségű forgalmat generálnak a célba vett szervereken, ami gyakran azok összeomlásához vezet, vagy megakadályozza a felhasználók hozzáférését az adott szolgáltatáshoz.

Az FSZB nem közölt részleteket arról, hogy pontosan mennyi kriptovalutát küldött a tudós, sem arról, hogy milyen típusú digitális érméket használt az átutalások során. Az ügynökség szintén nem nevezte meg a tudományos intézményt, ahol a férfi állítólag dolgozott, és azt sem árulta el, hogy melyik „kritikus orosz struktúra” szenvedte el a DDoS-támadást.

Hazaárulás és az ukrán kapcsolat

Az orosz törvények szerint az említett cselekmény „hazaárulásnak” minősül, amelynek súlyos következményei lehetnek. Az FSZB szerint a gyanúsított „kapcsolatot létesített Ukrajna különleges szolgálatainak képviselőivel”, és azok „utasítására” hajtott végre DDoS-támadásokat „kritikus fontosságú orosz létesítmények” ellen. Az ügynökség szerint a férfi célja az volt, hogy „károsítsa az Oroszországi Föderáció informatikai biztonságát”. Emellett a tudós „információkat gyűjtött az orosz katonai személyzetről és a katonai felszerelések mozgásáról”.

Beismerő vallomás és további vádemelések

Az FSZB közleménye szerint a gyanúsított „beismerő vallomást tett” a hatóságoknak, és „megelőző intézkedésként” őrizetbe vették. Az ukrajnai konfliktus kezdete óta az FSZB több személyt is hazaárulással vádolt meg, akik állítólag támogatást nyújtottak Kijevnek. Az FSZB 2023-ban egy Habarovszki határterületen élő személyt is megvádolt kriptovalutával kapcsolatos bűncselekményekkel. Az orosz Sberbank adatai szerint a háború kezdete óta több mint 5 millió dollár értékű kriptovalutát küldtek orosz digitális tárcákból ukrán címzetteknek.

Egy névtelenül nyilatkozó ukrán kriptoipari bennfentes szerint a kriptovaluták használata „nagyon nagy mértékben növekszik” mind Oroszországban, mind Ukrajnában, ami tovább bonyolítja a helyzetet mindkét országban.