“Disznóvágást” hajtottak végre egy nagy amerikai bank igazgatója ellen

Az amerikai hatóságok 293 hónap börtönbüntetésre ítélték az 53 éves Shan Hanest, amiért a Heartland Tri-State Bank vezérigazgatói pozícióját felhasználva 47 millió dollárt lopott el. Ez pedig végül a bank csődjéhez is vezetett. Hayes 24 év börtönbüntetést kapott tehát azért, mert 2023 májusa és 2023 júliusa között 11 kimenő átutalást kezdeményezett. Az egykori igazgató egy igen népszerű kriptós átverés áldozatává vált, amelyet „disznóvágásnak” is neveznek. Tevékenysége miatt a Heartland Tri-State Bank csődbe ment, és a bank befektetői 9 millió dollárt veszítettek. Végül pedig a Szövetségi Betétbiztosítási Társaságnak kellett átvállalnia a teljes 47 millió dolláros veszteséget.

Kate E. Brubacher szövetségi ügyész szerint Hayes kapzsisága határtalan volt. Nem számított számára a szakmai kötelezettség, a személyes kapcsolatok és a törvények betartása sem. Végsősoron pedig az ügyfelek pénzügyi intézményekbe vetett bizalmát is megingatták lépései.

Egyre gyakoribb a disznóvágásos csalás

A disznóvágás egy gyakori átverési forma, amely főként Délkelet-Ázsiában gyakori, és a disznó vágás előtti hizlalása után kapta a nevét. Általában az történik, hogy a csalók látszólag ártatlan kapcsolatot teremtenek a közösségi médiában vagy társkereső alkalmazásokon egy lehetséges áldozattal. Összebarátkoznak vagy romantikus kapcsolatba kerülnek vele. Sokszor egy jóképű férfi vagy gyönyörű nő hamis képével történik meg az első behálózás. Miután kapcsolatot építettek ki az áldozataikkal – ez a „hizlalási” fázis – a csalók fokozatosan bevezetik a befektetési lehetőség gondolatát. Általában kriptovalutákat javasolnak, gyakran azt állítva, hogy ők maguk már nagy nyereséget értek el. A csalók ezután úgy manipulálják a célpontjaikat, hogy azok nagy összegeket helyezzenek el a bűnözők által ellenőrzött befektetési platformokon. Miután nem tudnak vagy nem akarnak többet befizetni, az áldozatok elveszítik az eredeti pénzükhöz való hozzáférést. Ekkor közlik velük, hogy az egyetlen módja annak, hogy visszaszerezzék a korábban befizetett pénzüket, az, hogy még több pénzt fizetnek be.

A disznóvágásos csalások elemzése

Az elveszített összegek mértéke a disznóvágási csalásoknál változó, de alapvetően jelentős. A Texasi Egyetem egyik kutatócsoportja közzétett egy elemzést a disznóvágás típusú csalás gazdaságtanáról, amely szerint az áldozatok 2020 januárja óta akár 75 milliárd dollárt is elveszíthettek. A Global Anti-Scam Organization szerint 2021 júniusa óta 46 országban legalább 1838 ember veszített átlagosan fejenként 169000 dollárt a disznóvágások miatt. Ez egyébként egy nagyon kifinomult csalási forma. Egy Szilícium-völgyben működő cég vezérigazgatója, aki állítólag 800 ezer dollárt veszített így, azt mondta, hogy zseniális volt az egész történet felépítése. És sokszor sajnos a másik oldalon is szenvedések vannak.

A ProPublica egyik elemzésében írta le, hogy Ázsiában gyanútlan embereket csábítanak munkára olyan országokban, mint Kambodzsa. Aztán érkezéskor az áldozatoknak három opciójuk van: szexmunka, rabszolgamunka vagy kibercsalások végrehajtása. És meghatározott norma alapján megy a munka, akár napi 12 órában. Aki nem teljesíti a kapcsolatfelvételi, bevételi kvótát, őt verik, kínozzák, éheztetik. A Chainalysis 2024-es jelentése szerint a romantikus csalásokként is ismert disznóvágások száma 2022-ről 2023-ra megduplázódott. Az ilyen típusú átverésekhez kapcsolódó aktivitás 2020 és 2023 között 85-szörösére nőtt, és az ilyen típusú csalásoknak van a legsúlyosabb pénzügyi hatása az áldozatokra. A „romantikus csalások” átlagos vesztesége 2023-ban 4593 dollár volt, ezt követik az NFT-csalások 3095 dollárral, a harmadik helyen pedig az ajándékozási csalások állnak 1113 dollárral.