Az amerikaiak szankcionálták az egyik legnagyobb orosz dróngyártót is

2024. augusztus 23-án az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) további szankciókat jelentett be közel 400 szervezet ellen. Mindezt az orosz katonai ellátási lánc és beszerzési hálózatok gyengítésére irányuló, folyamatban lévő többoldalú erőfeszítések részeként. Az újabb, szankciós listára került cégek között van a KB Vostok OOO is, amely orosz pilóta nélküli légi járműveket (UAV) fejleszt. Az általuk tervezett drónokat is használják Ukrajnában az orosz erők. Amiért ez kriptós szempontból érdekes, az a tény, hogy a KB Vostok nemcsak kriptovalutában kért támogatást a weboldalán. De valószínűleg drónokat is értékesített kriptovalutáért. A a pénzügyminisztérium sajtóközleménye szerint a Vostok Design Bureau néven is ismert vállalat által tervezett Scalpel UAV akár öt kilogrammos hasznos teherrel is felszerelhető.

Egyre inkább használják a kriptovalutákat az oroszok a katonai ellátási láncukban

Elég sok bizonyíték van arra, hogy tényleg a KB Vostok drónjai vannak Ukrajnában. Maga a cég 2023 szeptemberében adott ki arról közleményt, hogy folyamatosan együtt dolgoznak a hadsereggel a drónokkal szembeni műszaki követelményekről kidolgozásáról. Az orosz sajtójelentések szerint a Scalpel a kategóriájába tartozó más drónokhoz képest egyszerű gyártásával és megfizethető árával tűnik ki. Körülbelül 200000 rubelbe, azaz nagyjából 2200 dollárba kerül. A megfizethetőbb drónok egyre fontosabbá válnak, tekintettel az Oroszországra nehezedő intenzív szankciós nyomásra. De alapvetően nem is csak az oroszok számára fontosak az olcsó drónok. Hanem alapból általános az igény, hogy a konfliktusövezetekben fenntarthatóbb és megfizethetőbb drónok legyenek használhatóak. Az OFAC újabb szankciós közleménye tartalmazott egy USDT tárcacímet, amelyet adományok gyűjtésére használtak. És amely a KB Vostok weboldalának alábbi képernyőképén is látható.

A tárca blokklánc-tevékenységének elemzése a KB Vostok az olcsó drónok vásárlásaira utaló jeleket mutat. Az alábbi Chainalysis grafikonon olyan tranzakciókat látunk, amelyek egy-egy vásárlást jelenthetnek. A KB Vostok címére érkezett 18 USDT-s befizetésből, amelyeket listáz az OFAC, 16 egyetlen partnertől származik.

Ahogy a fenti grafikonon látható, ezek a befizetések gyakran pont a Scalpel drón árának vagy annak többszörösének felelnek meg. Ez potenciális vásárlásokra utal. Mivel a KB Vostok közvetlen támogatást nyújt az orosz katonai műveleteknek, plusz a beérkező összegek is eléggé erre utalnak, lehetséges, hogy a vásárló az orosz katonai ellátási lánc egy nagyobb szervezete. Ez a 2023. január 12. óta aktív “vásárló” közel 40 millió dollárnyi átutalást üldött, gyakran több százezer vagy millió dolláros összegeket utalva egyszerre.

A Garantex tőzsde szerepe

Emellett a partner több letéti címet is használt a szankciókkal sújtott orosz Garantex kriptotőzsdén. Ezek a letéti címek összesen több mint 100 millió dollárnyi USDT-t dolgoztak fel. Ami azt jelzi, hogy ha a tárca tulajdonosa tényleg kapcsolatban áll az orosz katonai ellátási lánccal, akkor a Garantexet széles körben használja a tevékenysége megkönnyítésére. A KB Vostok és a hozzá tartozó tárca címének OFAC általi kiemelése rávilágít arra a potenciális trendre, amelyben az orosz hadigépezet katonai tevékenységeinek finanszírozására kriptón keresztül is bonyolódik. Az orosz katonai műveleteket célzó más szankciókhoz hasonlóan, amelyekben kriptovalutát használnak, ez az intézkedés is kiemeli a blokkláncelemzés kritikus szerepét ezen erőfeszítések nyomon követésében.