Valóban visszafordíthatatlan a Bitcoin tranzakció?

A Bitcoin technológia lenyűgöző, hiszen a pénzzel kapcsolatos számos alapvető problémát képes megoldani. A Bitcoin egyik gyakran hangoztatott előnye, hogy biztosítja a tranzakciók végső elszámolását.

A végleges elszámolás azt jelenti, hogy miután egy tranzakciót kibányásztak, és később elegendő további tranzakciót is kibányásztak, megvalósíthatatlan mennyiségű energiát igényelne visszamenni és visszafordítani az eredeti tranzakciót. Van egy jól ismert irányelv, amely szerint egy Bitcoin tranzakció akkor tekinthető véglegesnek, ha a tranzakciót tartalmazó blokkot követően öt további blokkot adnak hozzá a lánchoz.

A technikai részletek iránt is érdeklődők számára: A mai bányászati hashráta körülbelül 585 exohashes másodpercenként. A teljes munkamennyiség, amely egy blokkhoz 5 újabb blokkot adna hozzá a lánchoz az újrarendezéséhez, körülbelül 2 millió exohashet igényelne. Ez körülbelül 63 ezer terajoule energiát igényelne, ami ezer Hirosima méretű atombombának felel meg.

A véglegesség illúziója

Patrick McKenzie „A véglegesség nem létezik a fizetésekben” című blogbejegyzésében olyan meggyőző érvet hoz fel, amely megkérdőjelezi a tranzakciók véglegességéről alkotott általános felfogást. Azt állítja, hogy a véglegesség nem egy abszolút fogalom, hanem inkább egy „technoszociológiai-jogi konstrukció”. Más szóval, egy tranzakció véglegessége a technikai képességek, a társadalmi normák és a jogi keretek kölcsönhatásától függ.

A hat megerősítésről szóló általános bölcsesség csak az elszámolás technológiai aspektusát veszi figyelembe. A valódi véglegesség akkor marad megfoghatatlan, ha egy hegemón, például egy erős kormányzat, képes azonosítani a tranzakcióban részt vevő feleket, és kényszerítő erőt gyakorolni rájuk a tranzakció visszafordítása érdekében.

Míg a bitcoinosok gyakran a matematika és a fizika megváltoztathatatlan törvényeiben bíznak a tranzakció véglegességének biztosítása érdekében, McKenzie megfigyelése szerint a véglegesség társadalmi-jogi dimenziója felülmúlhatja a technológiai véglegességet. Ezt a gondolatot így fogalmazza meg: „Ha Te és az Egyesült Államok szövetségi kormánya nem ért egyet abban, hogy egy ügylet végleges-e, akkor nincs egyikőtöknek sem igaza.”

A Bitcoin technológiai dimenziójának véglegességét nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az előtte létező összes pénzformától eltérően a Bitcoin lehetővé teszi, hogy birtokosa ellenálljon a kényszerítésnek azáltal, hogy megsemmisíti vagy megtagadja a titkos privát kulcs kiadását, így a pénzeszközök örökre hozzáférhetetlenné válnak. Ezzel szemben a pénz minden más formája egyoldalúan lefoglalható fizikai elkobzással vagy harmadik fél által történő beavatkozással.

Visszafordítható a visszafordíthatatlan?

Bár a Bitcoin esetében létezik a technológiai véglegességnek ez a „nukleáris opciója”, csak szélsőséges körülmények között lehetne élni vele. És még akkor is, ha erre hivatkozunk, a tranzakcióban részt vevő Bitcoin ténylegesen megsemmisül. Ez azt jelenti, hogy a fizető fél tranzakciója végleges lesz, de a kedvezményezett véglegesen elveszíti a pénzeszközökhöz való hozzáférést. Ez lényegében egyfajta visszafordítás, legalábbis a tranzakció egyik oldala számára.

Ez azonban nagyrészt mellékes. A Bitcoin tranzakciók túlnyomó többsége – amelyek száma nemrégiben meghaladta az egymilliárdot – továbbra is sebezhető a hagyományos jogi és politikai kényszerrel történő visszafordítással szemben. A Bitcoin technológiai véglegességgel kapcsolatos újítása jelentős, de nem semlegesíti a meglévő hatalmi struktúrák hatását a legtöbb valós tranzakcióra.

Itt lép be az adatvédelem: A hiányzó láncszem

Ez az a pont, ahol a személyes adatok védelme belép az egyenletbe. A Bitcoin adatvédelmét gyakran a cenzúrával szembeni ellenállás és az engedély nélküli tranzakciók összefüggésében tárgyalják. Az adatvédelem azonban a végső elszámolás elérésének is alapvető feltétele.

Ha a tranzakciók kellően privátak, a központi hatóságok elveszítik a befolyásukat az érintett felekkel szemben. A résztvevők azonosításának képessége nélkül nincs olyan személy, akit egy társadalmi-jogi apparátus be tudna vonni a tranzakció visszafordításának kikényszerítésére.

Fontossága ellenére a Bitcoin tranzakciók adatvédelmét gyakran kritizálták, hogy az nem megfelelő. A blokklánc átlátható jellege azt jelenti, hogy minden tranzakció nyilvánosan látható, és a legtöbb esetben triviális a tranzakciókat a valós személyazonosságokkal összekapcsolni. Ez egy nyugtalanító következtetéshez vezet. Ez alapján szinte minden Bitcoin tranzakció visszafordítható!

Ígéretes Bitcoin adatvédelmi technológiák

A Bitcoin robusztus adatvédelem hiányát különböző megoldásokkal igyekeznek orvosolni, amelyek fokozott adatvédelmet kínálnak, és a Bitcoin hálózatot a valódi végső elszámolás irányába mozdítják el.

A Fediminták például olyan, közösség által működtetett letéti megoldások, amelyek a CoinJoin-szerű keverés adatvédelmi előnyeit a Lightning Network skálázhatóságával ötvözik. Vak aláírásokat és Chaumian e-cash elveket használnak, hogy a megbízható közösségeken belül erős adatvédelmi garanciákat nyújtsanak a felhasználók számára.

Bár a Fediminták fokozott adatvédelmet biztosítanak a felhasználók közösségén belüli tranzakciókhoz, a láncban zajló tranzakciókhoz korlátozott adatvédelmet tudnak adni. Ráadásul nem garantálják ugyanúgy a véglegességet, mint a Bitcoin láncon belüli tranzakciók, mivel a közösség üzemeltetőinek megbízhatóságára támaszkodnak.

A Lightning Network bár elsősorban a Bitcoin tranzakciós volumenének a láncon belüli tranzakciókkal elérhetőnél nagyobb mértékű skálázására tervezték, adatvédelmi előnyöket is kínál. Azáltal, hogy a fizetéseket a láncról (off-chain) elmozgatja, a Lightning csökkenti a nyilvános timechain-en látható információk mennyiségét. Az onion routing hozzáadása a Lightning fizetésekhez tovább növeli az adatvédelmet. A Lightning azonban érdekes kompromisszumot jelent az adatvédelem és a véglegesség között. A felhasználók ugyan elfedik személyazonosságukat, de pénzeszközeik ki vannak téve a csatornaüzemeltetők vagy a partnerek esetleges elvesztésének vagy ellopásának.

A Silent Paymnents megoldás bemutatása

A Silent Payments az egyik legígéretesebb javaslat a Bitcoin tranzakciók adatvédelmének és véglegességének fokozására. A BIP 352 nevű protokollfejlesztés célja a tranzakciók adatvédelmének javítása azáltal, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy anélkül fogadjanak kifizetéseket, hogy felfednék nyilvános címüket a timechainben. A lopakodó címek és a kulcslevezetési technikák kombinációjával a Silent Payments jelentősen megnehezítik a pénzmozgások nyomon követését.

A Silent Payments ereje abban rejlik, hogy erős adatvédelmi garanciákat tud nyújtani, miközben fenntartja a Bitcoin láncon belüli tranzakciók véglegességi tulajdonságait. Az off-chain megoldásokkal ellentétben a Silent Payments közvetlenül a Bitcoin timechain-en működik, biztosítva, hogy a tranzakciók a Bitcoin robusztus „technológiai elszámolási” modelljének előnyeit élvezzék. Ez a megközelítés jelentősen javíthatja a helyettesíthetőséget és ellenállhat a tranzakciók visszafordítási kísérleteinek.

A Silent Payments a Bitcoin tárcák szabványos funkciójává tétele kihívást jelent, mivel hatással van a timechain méretére, és nem lehet vékony kliensekben megvalósítani. A Silent Payments megoldás azonban az elszámolás véglegességének javítására eddig javasolt legígéretesebb módszer.

Hogyan tovább?

Ahhoz, hogy egy olyan monetáris hálózatot építsünk, amely valódi végső elszámolást kínál, a Bitcoin közösségnek prioritásként kell kezelnie az adatvédelmet. Ez magában foglalja a protokollszintű, erőteljesebb adatvédelmi funkciók bevezetését, mint például a Silent Payments, és olyan felhasználóbarát adatvédelmi eszközök létrehozását, amelyek a privát tranzakciókat alapértelmezetté teszik, nem pedig kivétellé. Ebben a folyamatban döntő szerepet játszik az edukáció, amely segít a felhasználóknak megérteni a a személyes adatok védelmének fontosságát a birtokukban lévő Bitcoin hosszú távú biztonsága szempontjából.

Míg a Bitcoin technikai tulajdonságai erős alapot biztosítanak a végső elszámoláshoz, az adatvédelem az, ami igazán bebetonozza azt. Megfelelő adatvédelem nélkül még a legnagyobb energiaigényű konszenzusmechanizmust is alááshatja a társadalmi, jogi vagy politikai nyomás. A Bitcoin csak akkor tudja teljes mértékben kihasználni a benne rejlő lehetőségeket, ha a Bitcoin tranzakció privát marad, mint a pénz forradalmian új formája, valódi, visszafordíthatatlan végső elszámolással.