Az EU törvényhozója betilthatja az X-et, ha Musk nem tesz eleget a cenzúrának

Az Európai Parlament egyik képviselője azzal fenyegetőzött, hogy ha az Elon Musk nevével fémjelzett X nem igazodik az európai cenzúra szabályaihoz, akkor a platformot betilthatják az EU-n belül.

Mindezt az olasz származású Sandro Gozi állította, aki Franciaország EP-képviselőjeként tevékenykedik, a La Repubblica című lapnak adott interjújában. Pontos szavai a következők voltak: „Ha Elon Musk nem tartja be a digitális szolgáltatásokra vonatkozó európai szabályokat, az EU Bizottsága fel fogja kérni a kontinentális szolgáltatókat, hogy blokkolják az X-et, vagy a legszélsőségesebb esetben arra kényszeríti őket, hogy teljesen felszámolják a platformot az Unió területén”.

Ez a drámai álláspont visszatetszést váltott ki Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesből, aki Gozi megjegyzéseit „az európai szólásszabadságot fenyegető elvakult nézetként” bírálta, és elítélte azt az ötletet, hogy milliókat hallgattassanak el a másként gondolkodók megbüntetése érdekében. Salvini határozottan kijelentette: „Elvenni több millió ember hangját csak azért, hogy lesújtsanak azokra, akik másképp gondolkodnak, mint ők? Elfogadhatatlan és aggasztó”.

Musk egymás ellen ugrasztja az EU képviselőit

A Giorgia Meloni által vezetett olasz konzervatív frakció határozottan kiállt Musk mellett. A Meloni pártja által kiadott nyilatkozat kiemelte az aggodalmakat a baloldali csoportok növekvő cenzúrázási hajlandóságát illetően, függetlenül attól, hogy posztkommunistának vagy liberálisnak vallják-e magukat.

„Fékezhetetlen vágy van a cenzúra iránt ebben a jelenkori viharvert baloldalban, legyen az posztkommunista vagy liberális; ez már nem számít. Rettegnek a szabad véleménynyilvánítástól, allergiásak azokra a véleményekre, amelyek nem illeszkednek a saját mainstreamjükhöz, és inkvizítorai mindenkinek, aki nem veti magát alá a konformizmus fojtogató köpenyének. Hamis jótékonykodásukkal igyekeznek elrejteni valódi természetüket” – olvasható a közleményben.

A konfliktus egy korábbi incidenst követett, amikor is Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa úgy tűnt, hogy megfenyegette Muskot azért, mert Donald Trump volt amerikai elnököt látta vendégül egy interjúban.

Breton arra figyelmeztetett, hogy a „káros” tartalmak ellenőrzésének elmulasztása súlyos jogi következményekkel járhat. Felvázolta a lehetséges intézkedéseket, megjegyezve, hogy „erőszakra, gyűlöletre vagy rasszizmusra uszíthatnak… többek között a választásokkal összefüggésben”, és megerősítette, hogy a szabályok be nem tartása esetén „az egész eszköztárat” készek bevetni.

Az Európai Bizottság azonban elhatárolódott Breton megjegyzéseitől, jelezve, hogy az általa megfogalmazott figyelmeztetést sem a Bizottság elnöke, sem más biztosok nem hagyták jóvá.

Továbbá, egy szóvivő megerősítette, hogy Breton közleményét nem egyeztették és nem is engedélyezték a Bizottság felsőbb szintjein.

Lehetséges, hogy az EU azután orrolt meg véglegesen Muskra, miután visszautasított, illetve le is leplezett egy titkos megállapodást.