Ijesztő lehet, ha webkamerád minden ok nélkül bekapcsol

Amikor a webkamerád minden ok nélkül bekapcsol, a gondolat, hogy egy ismeretlen személy figyelhet téged, az őrületbe kergethet. Ez történt Mark Hachman, a PCWorld szerkesztőjével, aki megosztotta olvasóival, hogyan orvosolta a helyzetet.

Mark a Razer Kiyo Pro Ultra webkameráját használta, amikor észrevette, hogy annak LED-lámpája folyamatosan világít és nem lehet kikapcsolni. Nem aggódott különösen, hiszen egy hacker csak annyit látott volna, hogy motyog magában.

Ami azt illeti, nem minden webkamera rendelkezik hardveres adatvédelmi zárral, íriszzárral vagy LED-világítással, ami jelezné, ha a kamera használatban van. Sőt, a hackerek arra is képesek, hogy a kamera mellett a mikrofont is együttesen engedélyezzék, így akármikor lehallgathatják beszélgetéseinket. Hogy ne adjuk meg ezt az örömöt nekik, Mark összeszedett egy listát a hibaelhárítási lépésekről, amelyeket megtehetsz, ha látod, hogy a kamerád be van kapcsolva és fogalmad sincs, miért.

Mit tegyél, ha webkamerád magától bekapcsol?

A probléma megoldásának legegyszerűbb módja az lehet, ha leválasztod a kamerát a számítógépedről. Ez azonban nem ad választ kérdésedre, hogy mi vagy ki kapcsolta be azt. A válasz általában a Windows Beállítások között található. Válaszd ki a Beállítások, majd az Adatvédelem és biztonság után a Kamera menüpontot. Itt találod azon alkalmazások listáját, amelyek használhatják a kamerát, beleértve a „főkapcsolót”, amely megakadályozza, hogy bármely app hozzáférjen. Egészen alul van egy lista a „legutóbbi tevékenységekről” is, ami megmutatja, hogy mikor férhettek hozzá utoljára a kamerához.

Ez azonban Mark esetében nem oldotta meg a problémát. Egyetlen alkalmazás sem használta ugyanis a webkameráját. A következő célpontja a Beállítások > Bluetooth és eszközök > Kamerák menüpont volt. Normális esetben itt még a „Letiltás” gomb segítene, de a kamera lámpája továbbra is világított. Így kénytelen volt a bevált módszert használni: kihúzta a kamerát, újraindította a laptopját, majd visszadugta, zárolta az íriszt és blokkolta a lencsét.

Kapcsolódó: A Ford az autóival fogja figyelni és jelenteni a gyorshajtást

Mark úgy gondolja, hogy egy frissítés utáni hiba lehetett a probléma, de a tanulság, hogy a privát zár igenis számít – csakúgy, mint a LED-világítás, amely jelzi, hogy a kamera használatban van. A biztonságérzet ugyanolyan fontos, mint a biztonságban maradás.