Erre megy el az Ethereum tranzakciós díjak fele

A privát dark pool-tranzakciók viszik el az Ethereum tranzakciós díjak több mint felét.

Privát tranzakciókra költik a gas díjakat az Ethereum hálózatán

A Blocknative elemzése szerint az Ethereum tranzakciós folyamatát állítólag a privát tranzakciók uralják. A felhasználók privát módon irányítják a tranzakciókat, hogy elkerüljék a fronton futó robotokat. A magántranzakciók az Ethereum blokklánc összes tranzakciójának csak hozzávetőlegesen 30%-át teszik ki, de a hálózat összes gas díjának több mint felét fogyasztják el.

Az Ethereum ökoszisztéma tranzakcióiban és gas díjas ökoszisztémájában jelentős változás következett be a dark pool tranzakciós dominanciája miatt a hálózaton. Március óta folyamatosan nőtt az Ethereum-felhasználók által a dark poolokon keresztül végrehajtott tranzakciók száma.

Az Ethereum-felhasználók úgy kerülik el a robotokat, hogy privát csatornára irányítják a tranzakciókat

Az összeállított elemzés szerint a felhasználók azért irányítják a tranzakciókat, hogy elkerüljék a hálózaton futó robotokat. A gyorsan mozgó botok kihasználják a sorban álló, feldolgozásra váró megbízásokat. A kereskedési árrésekből származó hasznot a maximális kivonható értékként (MEV) ismert folyamaton keresztül szippantják el.

A privát tranzakciók ugyanakkor elkerülik ezeket a robotokat, mivel közvetlenül a blokk érvényesítőknek küldik a megbízást jóváhagyásra egy dark poolon keresztül. A dark poolok megkönnyítik a tranzakciókat a validátorok számára. Ez esetben ugyanis nem szükséges a nyilvános mempoolokon sorba állni, ahol a botok kihasználhatják és lefölözhetik a kereskedési marzsukat.

A hálózaton végrehajtott összes tranzakció hozzávetőleg 30%-át ma már a privát csatornára irányított tranzakciók teszik ki. A Blocknative jelentés azonban azt jelzi, hogy ezek a tranzakciók teszik ki a hálózat teljes gas díj-felhasználásának több mint felét.

„A felhasználók általában úgy döntenek, hogy privát módon továbbítják a tranzakciókat az MEV-védelem érdekében. Ezek összetettebb, és ennélfogva gas igényesebb láncon belüli műveletek, például egy váltás vagy csereügylet során. Így ezek a megbízások tranzakciónként több gast fogyasztanak”  – áll a Blocknative jelentésében.

A jelentés kiemelte, hogy néhány blokképítő, például a Titan, a Beaver, a Flashbots és az Rsync uralja a hálózat privát csatornáját. A vezető blokk validátoroktól származó privát megbízások száma jelentősen megnőtt a márciusi Dencun frissítés óta.

Gas díj növekedés

A Flashbots regisztrálta a legkevesebb privát gas díj növekedést a vezető blokk validátorok között de még náluk is 130%-kal nőtt a privát tranzakciós díj. A Titan  140%-os növekedést, a Rsync 140%-t,  a Beaver 150%-os növekedést regisztrált.

A dark pool dominancia központosítási aggályokat okoz

A Blocknative a jelentésben kiemelte, hogy a hálózatban a dark poolok használatának felfutása negatívan befolyásolja a nyilvános mempoolokon sorban álló tranzakciókat. Ennek oka, hogy kiszámíthatatlan és nagyon ingadozó tranzakciós díjat okoz a helyzet. A jelenség centralizációs aggályokat feltárt, mivel a hálózat résztvevői csak a privát módon irányított tranzakciókhoz férnek hozzá.

A jelentés szerint a jelenség csökkenti a transzparenciát a láncba kerülő díjaknál is, mivel a blokkterületeket sokszor túlterhelik a privát módon irányított tranzakciók.

A Blocknative szerint a gas díj csökkenésének következménye a tranzakciós díjak ingadozása. Előfordulhat, hogy a felhasználók olyan alacsonyra árazzák tranzakcióikat, hogy a tranzakció végül elakad. Vagy épp ellenkezőleg, túl magasra árazza a tranzakciókat csak azért, hogy garantálja, hogy a tranzakció biztosan bekerüljön a láncba.