Több mint 50 ország kezd új életet a dollár nélkül

A BRICS új fizetési rendszer létrehozását tervezi a tagországok közötti határon átnyúló tranzakciók elszámolására.

Az új független szövetségi fizetési rendszer nem integrálja az amerikai dollárt. A kereskedelmet helyi pénznemben rendezhetik majd egymás között az országok. Ezzel az amerikai dollár a hanyatlás pályájára kerülhet, és megerősítheti a fejlődő országok natív valutáit.

Számtalan ágazatot érint az USA-ban és világszerte, ha a BRICS-országok kihagyják a dollárt a kereskedelemből.

Ha az Egyesült Államoknak nem sikerül a dollárt az egész világon importálnia, továbbra is magas a inflációhoz vezethet az Egyesült Államokban. A fejlődő országok meg akarják szakítani kapcsolataikat az amerikai dollárral, annak reményében, hogy megdönthetik a világ tartalékvalutájaként betöltött pozícióját. A BRICS új fizetési rendszere lehet az az eszköz, amely megoldást ad a fejlődő országok pénzügyi céljaihoz?

47 ország már a BRICS új fizetési rendszere mellett áll

Jelenleg mintegy 47 ország jelezte érdeklődését a BRICS-szövetséghez való csatlakozás iránt a 2024-es csúcstalálkozó előtt. Mindegyik fejlődő ország Ázsiából, Afrikából, Dél-Amerikából és Kelet-Európából származik. Az újonnan előtérbe került ambíció az, hogy megerősítsék helyi valutáikat, és ne függjenek az amerikai dollártól a kereskedelem területén. Ezért a hamarosan megjelenő BRICS fizetési rendszere megfelelhet a követelményeknek, és előnyös helyzetbe hozhatja a helyi valutákat a dollárral szemben.

Valentina Matvijenko, az Orosz Föderációs Tanács elnöke kijelentette, hogy a BRICS fizetési rendszer meg tud győzni más fejlődő országokat is, hogy kezdjék el használni kereskedelmi fizetésekre. Ezzel ugyanis véget vethetnek az amerikai dollártól való függőségnek.

Azt mondta, hogy az új fizetési mechanizmus már nem csak ötlet, hanem hamarosan valósággá válik.

„Ez már nem csak egy ötlet, hanem a gyakorlatban is halad előre. Remélem, hogy a BRICS által megalkotott rendszer trenddé válik, amelyhez nem csak a BRICS nemzetek, hanem sok más ország is csatlakozik majd később” – foglalta össze.