A malajziai hatóságok 986 bitcoinbányászgépet daráltak be

A malajziai hatóság 985 bitcoinbányászgépet zúzott össze és semmisített meg a sajtók képviselőinek jelenlétében. A helyi illegális kriptobányászok ugyanis állítólag több százmillió dollár értékű áramot lopnak el évente.

A nyilvánosságra hozott videón látható, ahogy egy nehéz gőzhenger lassan átmegy a bányász-berendezéseken. A Perak kerületi rendőrkapitányság által vezetett művelet során a becslések szerint 450 ezer dollár értékű masinát törtek ízekre, majd hét érintettet letartóztattak.

Malajzia energiaügyi és vízügyi átalakításért felelős miniszterhelyettese, Akmal Nasrullah Mohd Nasir elmondása szerint öt év alatt 776 millió dollár értékű áramot loptak el a kriptobányászok. A rendőrség kifejtette, hogy az elkövetők kihagyják a megfelelő hatóságoknál történő regisztrációt és a villanyórák megkerülésével vagy a meglévő vezetékekről történő illegális vételezéssel operálnak. Ennek következében két bányászvállalatnak mindössze 14,48 dollár volt a maximális villanyszámlája, miközben több mint 600 ezer dollár értékű áramot loptak el.

„A különleges művelet célja az illegális bitcoin-bányászati tevékenységek megállítása volt” – tette hozzá Wang Kamarul Azran Wan Yusof, kerületi rendőrfőnök.

Malajzia előszeretettel zúzza szét a berendezéseket

A malajziai hatóságok évek óta harcolnak a bányászok ellen – és nem ez volt az első alkalom, amikor ilyen művelethez folyamodtak. Idén júliusban egy rendezvényen mintegy 467 ezer dollár értékű lefoglalt tárgyat, köztük bányászgépeket és elektromos berendezéseket semmisítettek meg. 2021-ben mintegy 1069 bányászberendezést zúztak össze hasonló módon, miután üzemeltetőit áramlopással hozták összefüggésbe. Akkor hat személyt letartóztattak, pénzbírsággal sújtották és nyolc hónapig terjedő szabadságvesztésre ítélték őket.

Kapcsolódó: Putyin aláírta a kriptovaluta bányászat legalizálását Oroszországban

Mindeközben Irán is fellépett az egyre komolyabb áramkimaradások ellen. A kormány most az illegálisan működő kriptobányászatok lebuktatásával próbálja csökkenteni az energiafogyasztást, és pénzjutalomban részesíti azokat, akik bemártják az elkövetőket.

A bitcoin bányászat energiaigénye globálisan is jelentős, és komoly kihívásokat jelent mind környezeti, mind gazdasági szempontból. Ugyanakkor már dolgoznak a fenntarthatóbb megoldásokon. El Salvador például a vulkánokból származó geotermikus energiát használja a tevékenység folytatására, míg mások a víz- és a szélenergiát használják, hogy csökkentsék a környezeti terhelést.