A Bitcoin teljes kínálatának 94 százaléka már kibányászásra került

A Bitcoin, a világ legnépszerűbb kriptovalutája újabb mérföldkőhöz érkezett: a teljes kínálat 94%-át már kibányászták. Ez a mérföldkő rendkívüli jelentőséggel bír, hiszen a Bitcoin szűkössége és a korlátozott kínálat egyre növekvő értéket biztosít a befektetők számára.

A Bitcoin BTC Price BTC Price teljes kínálata 21 millió BTC-ben van korlátozva. Ebből eddig több mint 19,74 millió Bitcoint bányásztak ki, amely az összes rendelkezésre álló Bitcoin 94%-át jelenti. A fennmaradó 1,26 millió BTC kibányászása még több mint egy évszázadot vesz igénybe, ami tovább erősíti a kriptovaluta ritkaságát és értékét.

A Bitcoin bányászat és felezés folyamata

A Bitcoin bányászata során a számítógépek tranzakciókat érvényesítenek és jutalmul Bitcoint kapnak. Az első blokkok bányászata során a jutalom 50 BTC volt blokkonként. Azonban a Bitcoin protokollja úgy lett tervezve, hogy minden 210 000 blokk után a jutalom a felére csökkenjen, ami körülbelül négyévente következik be. Ez az esemény a „Bitcoin felezés” nevet viseli.

A felezések hatására a bányászok által kapott Bitcoin mennyisége folyamatosan csökken. Az eddigi három felezés során a blokkjutalom 50-ről 25-re, majd 12,5-re, végül a legutóbbi felezéssel 6,25 BTC-re csökkent.

A Bitcoin jövője: szűkösség és értéknövekedés

A kínálat szabályozott ütemezése kulcsfontosságú tényezővé vált a Bitcoin értéke szempontjából. Mivel a kibocsátás lassul, a kereslet pedig folyamatosan nő, a Bitcoin egyre szűkösebbé válik. Ez a folyamat vonzó befektetési eszközzé teszi a kriptovalutát, különösen azok számára, akik aggódnak a fiat pénzek korlátlan nyomtatása és a valuta elértéktelenedése miatt.

Az előrejelzések szerint a Bitcoin teljes kínálatának 99,9%-a 2140-re lesz kibányászva. Ekkorra a bányászok bevétele főként a tranzakciós díjakból származik majd, mivel a blokkjutalmak szinte teljesen eltűnnek. A Bitcoin szűkössége és a stabil kínálati ütemezés továbbra is alapvető fontosságú marad a kriptovaluta piacon, és hozzájárul a Bitcoin folyamatos értéknövekedéséhez.

Összességében elmondható, hogy a Bitcoin kínálatának 94%-os kibányászása nemcsak technikai mérföldkő, hanem a kriptovaluta jövőbeli potenciálját is kiemeli. Ahogy a kínálat tovább szűkül, a Bitcoin egyre nagyobb figyelmet fog kapni a pénzügyi piacokon, értéke pedig tovább növekedhet.