Egy elkeseredett áldozat elrabolta a két csalót, akik átverték

Egy férfi állítólag megpróbálta behajtani a veszteségeket, amit a BitConnect során elszenvedett: elrabolta azt a két csalót aki átverte.

Az indiai hatóságok letartóztattak egy férfit, aki állítólag elrabolta Satish Kumbhani, a BitConnect alapítójának két alkalmazottját. Korábban Kumbhani 125 millió dollárnyi kriptovalutát zsarolt ki az áldozatból lett támadótól a jegyzőkönyv szerint.

Elrabolták a Bitconnect csalókat

Az indiai bűnüldöző szervek letartóztattak egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy elrabolt két embert, akik egy egykor jól ismert piramisjátékhoz, a Bitconnecthez tartoztak. Célja csak az volt, hogy megpróbálja visszaszerezni a korábbi befektetéseit.

Az ahmedabadi Indiai Végrehajtási Igazgatóság augusztus 17-i közleménye szerint, Shailesh Babulal Bhatt pénzt veszített a BitConnect Coin (BCC) kriptovaluta befektetésén, amely a már megszűnt BitConnect kriptoplatformhoz kapcsolódott.

A befektetés visszaszerzése érdekében a hatóság azt állítja, hogy Bhatt bűntársaival együtt elrabolta a BitConnect egyik alapítójának, Satish Kumbhaninak két alkalmazottját. A terv az volt, hogy 2091 Bitcoint, 11000 Litecoint és körülbelül 1,7 millió dollárt (145 millió indiai rúpiát) zsaroljon ki a szabadon bocsátásukért cserébe.

A nyomozás során Bhatt felfedte, hogy 2,9 milliárd indiai rúpiát (34 millió dollárt) fizetett bűntársainak emberrablásban és zsarolásban való aktív részvételükért. A bűntársak ezt ingatlanok, arany és egyéb eszközök megvásárlására fordították.

Bhattot augusztus 13-án tartóztatták le az indiai pénzmosás megelőzési törvény megszegése miatt. Jelenleg előzetes letartóztatásban van, miután megjelent egy különleges bíróság előtt Ahmedabadban.

Továbbra is nyomoznak a Bitconnect csalók után

A Bhatt elleni nyomozást az Állami Bűnügyi Nyomozó Osztálytól származó információs jelentés alapján indították el, ami a Bitconnect ügyben merült fel. A bűnüldöző hivatal azt állítja, hogy már 4,4 milliárd indiai rúpia (52 millió dollár) értékben visszaszereztek ingó és ingatlanvagyont a Bitconnect csalók átveréséből. A nyomozás még tart.

A BitConnect 2016-ban indult, majd 2018-ban összeomlott. 95 országból 4000 ember veszített becslések szerint összesen 2,4 milliárd dollárt. Állítólag az egész vállalkozás egy hatalmas piramisjátékként működött.

A Bitconnect alapítóját, Satish Kumbhanit 2022 februárjában vádolta meg az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, mert a BitConnect hitelprogramján keresztül állítólagos Ponzi-sémát működtetett. Indiában rendőrségi vizsgálat is indult ellene, és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete is beperelte a BitConnect összeomlása miatt. 2024-ben a holléte még mindig ismeretlen.

Legalább két másik, a BitConnectben részt vevő személy ellen is vádat emeltek már a hatóságok.

A prominens amerikai promóter, Glenn Arcaro 2021 szeptemberében bűnösnek vallotta magát csalással kapcsolatos összeesküvés vádjában. 2022. szeptember 16-án 38 hónap börtönbüntetésre ítélték a BitConnectben való részvétele miatt.

John Bigattont, a már megszűnt kriptotőzsde másik prominensét júliusban elítélték a sydney-i kerületi bíróságon engedély nélkül végzett pénzügyi tanácsadás miatt.