Ismét jelentős mennyiságű ETH-t helyezett át a Railgun kriptomixerre Buterin

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin ismét jelentős mennyiségű, 1,05 millió dollárnyi ETH-t utalt át az ismert kriptomixerre, a Railgunra.

Az Arkham Intelligence on-chain adatai szerint Buterin 400 ETH-t mozgatott át a kriptomixerhez. A tranzakciót  a Web3 elemző platform, a SpotOnChain is megerősítette, aki szerint a társalapító az elmúlt tíz hónapban 662 ETH-t, azaz körülbelül 1,91 millió dollárt utalt át a Railgunra.

A Railgun és Buterin története

A Raligun azt követően vált ismertté, hogy Buterin az év elején megkapta a hőn áhított támogatását, aki még áprilisban 100 ETH-t küldött a mixeren keresztül, hogy kifejezze támogatását a projekt iránt. A Railgun más mixerekhez hasonlóan segít elrejteni a felhasználók tranzakcióit, akárcsak a Tornado Cash. Ugyanakkor egy Buterin által megalkotott Privacy Pool nevű protokollt alkalmazza, amelynek lényege, hogy lehetővé teszi a felhasználóknak a kriptográfiai bizonyítékok létrehozását, amelyek segítségével, az adatvédelem fenntartása mellett igazolni tudják digitális eszközeik jogszerű eredetét. Az ilyen bizonyítékok birtokában a bűnüldöző szervek ki tudják zárni a szabályosan eljárt felhasználókat, és egyúttal azonosítani az illegális tevékenységeket.

„A Railgun a Privacy pool protokollt használja, amely megnehezíti a bűnözők számára a poolhoz való csatlakozást anélkül, hogy a felhasználók adatait megsértenék”nyilatkozta az Ethereum társalapítója a koncepcióról.

Buterinnek köszönhetően a Railgun népszerűsége jelentősen nőtt. A platform jelenleg 10 000 egyedi felhasználóval büszkélkedhet az Ethereum blokkláncán, és eddig 1,6 milliárd dollárnyi tranzakciót dolgozott fel.

A Railgun felhasználóinak és volumenének változásra. Forrás: Duna Analytics.

A most végrehajtott tranzakció okát azonban csak találgatni tudja a kriptoközösség. Egyesek azt feltételezik, hogy az Ethereum feje jótékonysági adományokkal kapcsolatban mozgathatta át a szóban forgó összeget. Ezt az elképzelést alátámasztja, hogy korábban többször is bőkezűen támogatott különböző kezdeményezéseket. Ilyen volt mikor 2021-ben több mint 1 billió dollárnyi SHIB-bel járult hozzá a Shuba Inu által kezdeményezett adakozáshoz az Indiában zajló koronavírus-járvány elleni küzdelemhez. Emellett nem olyan régen 200 ETH-t (500 000 dollár) adományozott egy állatvédelmi alapnak is.

A Railgunt korábban számos váddal illették, amiért állítólag bűnözők használták azt illegális tevekénységek végzésére. Ilyen volt az FBI tavalyi állítása, ami szerint a Lazarus hackercsoport használta az általuk ellopott kriptovaluták tisztára mosására. A vállalat természetesen tagadta a vádakat, és elmondta, hogy az észak-koreai csoport megpróbálta használni a kriptomixert, azonban meg tudták akadályozni a nemkívánatos tranzakciókat.