Túlélési útmutató légszennyezés ellen: gázmaszk és egyéb módszerek

Az oxigénhiány súlyos és tartós károkat okozhat szervezetünkben. Az első három percben elveszítjük eszméletünket, és az agysejtjeink elhalnak. Már 4 perc után maradandó agykárosodás következik be, 4-6 perc elteltével pedig beállhat a halál. Még a sportolók is, akik folyamatosan edzik a testüket és növelik tüdőjük kapacitását, legfeljebb 10 percig bírják ki levegő nélkül.

Az üzenet, miszerint a légszennyezés miatt véget érhet a világ és a Földön minden életet tűz vagy jég pusztíthat el, nem változott az elmúlt 50 év alatt.

A helyzet azonban, hogy miközben a különböző természeti katasztrófákról beszélünk, ritkán esik szó arról, hogy ezek milyen hatással lesznek a környező világra. Egy termonukleáris háború például súlyosan szennyezné a körülöttünk lévő levegőt. Egy másik, időként emlegetett fenyegetés az a Yellowstone Kaldera szupervulkán kitörése, aminek következtében a szárazföldi élet lehetetlenné válna, és a levegővétel szó szerint halálos lenne.

Mit tegyél, ha vészhelyzetet rendelnek el?

Az úgynevezett Reverse Alert rendszeren keresztül a kormányok általában figyelmeztetik a lakosságot a potenciális veszélyekről. Ha a levegő minősége romlik, az EOC (Emergency Operations Center) kiadja a „menedékhely” parancsot, ami arra inti a lakosokat, hogy húzzák meg magukat otthon vagy ahol éppen tartózkodnak, zárják be az ablakokat és tegyenek nedves törülközőket az ajtók aljára, hogy megakadályozzák a levegő beszivárgását. Ezek az intézkedések leggyakrabban fölgázszivárgás miatt szükségesek, különösen akkor, ha egy földgázvezeték megsérül az építési munkálatok során. De hasonlóan veszélyes lehet egy tartálykocsi vagy tartályvonat vagonjának felrobbanása, amelyből vegyi anyagok szivárognak ki.

Kapcsolódó: Az ökológiai gazdálkodás aktivizmusa milliókat és a környezetet is veszélyezteti

Ha bezárkózol az otthonodba, a levegőben elég oxigén lesz ahhoz, hogy több napig életben maradj. Egy átlagos felnőtt 3-4 napot is túlélhet egy 3 x 4,5 x 2,4 méteres szobában.

A gázmaszkok használata egyébként hasznos lehet, de mivel szűrőik rendkívül specifikusak, csak bizonyos típusú vegyi anyagok ellen nyújtanak védelmet. Tisztában kell lenni tehát a korlátjaikkal és tájékozódni, hogy a környezetedben milyen vegyi anyagokat gyártanak. A koronavírus világjárvány idején viselt maszkok és a festők által használt légzőkészülékek is kiválóan működhetnek a levegőben lévő részecskék ellen. Továbbá, érdemes emlékezni az általános iskolában tanultakra is: a padlóhoz közel mindig tisztább a levegő.

Forrás