Az ökológiai gazdálkodás aktivizmusa milliókat és a környezetet is veszélyezteti

Az elmúlt évtizedekben a modern mezőgazdasági módszerek milliókat emeltek ki a szegénységből, de napjainkban egyre nagyobb ellenállás tapasztalható ezekkel szemben.

A mezőgazdaság kulcsszerepet játszik az emberiség alapvető élelmiszerszükségleteinek kielégítésében és a szegénység csökkentésében. Az emberiség megművelhető területének fele mezőgazdasági célra van fenntartva, és a világ munkaerejének körülbelül egynegyede ebben az ágazatban dolgozik.

A Zöld Forradalom és hatásai

A Zöld Forradalomnak köszönhetően – amely a mezőgazdasági technológiák átvételét és fejlesztését célozta meg – jelentősen növekedtek a terméshozamok, így kevesebb földterület is elegendővé vált a növekvő népesség élelmezéséhez. Ez a forradalom magában foglalta a modern mezőgazdasági módszerek, például a gépesítés, az új növényfajták, valamint az agrochemikáliák – mint a műtrágyák, az öntözés, a növényvédő szerek és a gyomirtók – széleskörű alkalmazását.

A Zöld Forradalom előtt az éhezés mindennapos volt. Ha például India ragaszkodott volna a hagyományos mezőgazdasági módszerekhez, emberek milliói haltak volna éhen, különösen a gyermekek. Amikor az indiai szubkontinens 1965 és 1970 között modern mezőgazdasági technikákat alkalmazott, a búzatermés Indiában és Pakisztánban közel megduplázódott, mindezt mindössze 30 százalékkal több földterület felhasználásával.

Az ökológiai gazdálkodás hátrányai

Ma azonban egyre nagyobb az ellenállás a modern mezőgazdasági módszerekkel szemben, főként szélsőséges környezetvédők részéről, akik ellenzik az agrochemikáliákat és a génmódosítási technológiákat. Az aktivisták által terjesztett félelemkeltés veszélyes lehet, amit jól mutat, hogy mi történt Srí Lankán.

Amikor Srí Lanka az 1960-as években elkezdte használni a műtrágyákat, a rizstermés megháromszorozódott. Az ország önellátóvá vált rizsből, sőt, exportálni is tudott. 2021-ben azonban Srí Lanka elnöke, Gotabaya Rajapaksa, aggodalmát fejezte ki az ország növekvő vegyszerhasználata miatt, amely szerinte káros az egészségre és a környezetre.

Figyelmen kívül hagyva a bevált tudományos gyakorlatokat, Rajapaksa betiltotta az összes műtrágya importját. Ezzel arra kényszerítette Srí Lanka milliónyi gazdáját, hogy szinte egyik napról a másikra átálljanak az ökológiai gazdálkodásra. Agrochemikáliák nélkül Srí Lankán a rizstermés átlagosan 30 százalékkal csökkent, és az ország 450 millió dollárt volt kénytelen költeni rizsimportokra. A tea termelése – az ország legfontosabb exportcikke – szintén 18 százalékkal esett vissza.

A környezeti hatások és a tanulságok

Az eredmény gazdasági összeomlás lett. A szegénységi arány közel megduplázódott 2021 és 2022 között. Srí Lanka lett az első ország az ázsiai-csendes-óceáni térségben 20 év után, amely nem tudta fizetni külföldi adósságait. Ez figyelmeztető jel lehet minden ország számára, amely a környezetvédelmi szempontok miatt tervezi a bevált mezőgazdasági gyakorlatok megváltoztatását.

A mezőgazdaság mindig kompromisszumokkal jár. Bár az agrochemikáliáknak vannak negatív környezeti hatásaik, segítenek a gazdáknak több élelmiszert termeszteni kevesebb földterületen, ami létfontosságú a fejlődő országok számára, amelyek az éhezés elleni küzdelemre és az exportbevételre támaszkodnak.

Összegzés

A magas hozamú mezőgazdaság nemcsak több élelmet biztosít, hanem a környezetet is kíméli, mivel kevesebb földterületet igényel. Egy metaanalízis kimutatta, hogy az ökológiai gazdálkodás terméshozamai 5-34%-kal alacsonyabbak a hagyományos módszerekhez képest. Egy másik tanulmány szerint, ha Anglia és Wales teljesen átállna az ökológiai gazdálkodásra, nőne az üvegházhatású gázok kibocsátása, mivel több földterületet kellene művelésbe vonni a kieső terméshozam pótlására. Az ökológiai gazdálkodás általában növeli a kibocsátást és az élőhelyek pusztulását, ami súlyos fenyegetést jelent a biodiverzitásra.

Összességében a világ népességét megfelelően táplálni és a biodiverzitást megőrizni a termelékenység növelésével lehet. Ehhez több gépesítésre, génszerkesztési technológiákra és agrochemikáliákra van szükség. Ha minden gazda hozzáfér ezekhez a modern módszerekhez, képesek leszünk egészséges és tápláló étrendet biztosítani a világ számára.