Kijev tagadja az orosz médiában terjedő „piszkos bomba” támadással kapcsolatos vádakat

Az orosz állami média arról számolt be, hogy az ukrán erők egy „piszkos bomba” támadást terveznek a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű ellen, céljuk pedig az, hogy a támadást Moszkvára hárítsák, ezzel igazolva egy esetleges nukleáris válaszlépést. Kijev azonnal visszautasította az orosz vádakat, alaptalannak nevezve azokat.

A vádak háttere

Az orosz állami média, köztük a Russia Today, péntek éjjel jelentette be, hogy „az orosz hírszerzés értesülései szerint” az ukrán erők nukleáris hulladék tárolóhelyeket céloznának meg egy orosz erőműben, hogy aztán Moszkvát hibáztathassák a támadásért. Az orosz média szerint az ukrán kormány és nyugati támogatói „kétségbeesettek, és bármit megtennének.”

Marat Khairullin katonai újságíró Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy a különleges fejeket, amelyekkel a támadást végrehajtanák, már eljuttatták a Zhovti Vodyban található Vostochny Bányászati és Feldolgozó Üzembe, amely Ukrajna Dnyepropetrovszki régiójában található. A támadás célpontjai között Khairullin a zaporizzsjai vagy a kurszki atomerőművet említette.

Kijev reakciója

A Kyiv Independent gyorsan reagált az orosz állításokra, „őrült orosz propagandának” nevezve azokat. Heorhii Tykhyi, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a közösségi médiában kijelentette: „Ezek a jelentések teljes mértékben alaptalanok. Ukrajnának sem szándéka, sem képessége nincs ilyen akciók végrehajtására. Oroszország hagyja abba az ilyen veszélyes hazugságok terjesztését.”

Növekvő feszültség és a nukleáris konfliktus veszélye

Az elmúlt hetekben egyre nagyobb félelem övezi a „nukleáris katasztrófa” lehetőségét, miután Oroszország és Ukrajna kölcsönösen vádolták egymást egy dróntámadás miatt, amely tüzet okozott a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtőtornyában. A feszültség tovább fokozódott, ahogy Ukrajna első alkalommal hajtott végre támadást orosz területen.

Az orosz vádak komolyabbá váltak, amikor az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy ha Kijev tényleg végrehajtja a tervezett támadásokat, az azonnali katonai válaszlépésekhez vezet.

Összegzés

Az orosz és ukrán konfliktus egyre inkább beláthatatlan irányba halad, és a nukleáris fenyegetések tovább növelik a globális aggodalmakat. Kijev tagadja a „piszkos bomba” támadásra vonatkozó vádakat, ám a helyzet továbbra is feszült, és a háború következményei kiszámíthatatlanok maradnak.