A dubai bíróság elrendelte a munkaszerződésbe foglalt kriptovaluta-fizetések kifizetését

Dubai egyre inkább globális központtá válik a kriptovaluták és a blokklánc-technológia területén. Az Egyesült arab Emírségek vezetése különösen elkötelezett a fintech-forradalom és a digitális eszközök fejlesztése mellett. A proaktív szabályozások vonzó környezetet teremtenek a befektetők és a vállalatok számára egyaránt.

A Web3 és a pénzügyi technológiák fejlődése érdekében mostantól munkaszerződésbe foglalható a fizetések Bitcoinban történő rendezése. A Dubai Elsőfokú Bíróság ezt azután fogadta el, hogy tavaly elutasította az ehhez hasonló kereseteket.

Dubai elismeri a kriptovalutában történő fizetést

Azok után, hogy a korábbi esztendőkben a Dubai Elsőfokú Bíróság elutasította azokat a kereseteket, amik a munkavállalók fizetésének Bitcoinban történő rendezése volt a kérdés, most az 1739. számú ügyben hozott ítélet szerint elfogadják azokat.

Irina Heaver, az Egyesült Arab Emírségekben működő NeosLegal ügyvédi iroda partnere, kifejtette, a progresszív megközelítés a digitális valuták jogi és gazdasági integrálására irányuló törekvés. Heaver elmondása szerint a kezdeményezés egy munkavállalói perből indult. A munkaszerződés szerint az alkalmazott havi fizetése 5250 EcoWatt tokent írt elő, aminek jelentős részét féléven keresztül nem fizette ki a munkáltató.

Bár 2023-ban a bíróság elismerte az EcoWatt tokenek szerződbse foglalását, nem kényszerítette ki a kriptovaluta-fizetést, mivel az alkalmazott nem tudta annak fiat értékét meghatározni. A bíróság egy évvel később előrelépést ért el, mivel az alkalmazott javára döntött, és elrendelte a kifizetést anélkül, hogy fiat valutára konvertálták volna át az értékét.

„Ez a döntés korábban a hagyományos nézőpontokat tükrözte. Ugyanakkor a feltételek megváltozása elősegítheti a kriptovaluták szélesebb körű elfogadását a munkaszerződésekben. A precedens rávilágít arra, hogy a joghatóságok elismerik a pénzügyi tranzakciók fejlődését a Web3 gazdaságán belül.” – mondta Heaver

Kriptovaluta-adaptáció az Arab-félszigeten

Heaver véleménye szerint a döntés pozitív precedenst is teremt. Mivel a digitális valuták további integrálását ösztönzi, előfordulhat, hogy mostantól egyre többen választják a kriptovaluták belefoglalását a mindennapi tranzakciókba. Az ügyvéd úgy véli, ez egy elfogadóbb és innovatívabb üzleti környezetet fog teremteni.

„Ez a határozat megerősíti, hogy ha egy munkaszerződés ilyen feltételeket tartalmaz, akkor a vállalatnak és a munkavállalónak is tiszteletben kell tartania azt. Megnyugtató látni, hogy a bíróság elismeri a munkaszerződésekbe foglalt kriptovaluta-fizetéseket.” – véleményezte az ügyvéd az ítéletet

Heaver hozzátette, ez egy jelentős győzelem nemcsak az alkalmazott számára, hanem a teljes kriptovaluta-közösség számára is. Az Egyesült Arab Emírségek ilyen hozzáállással jelentős előrelépést érhet el abban, hogy a digitális gazdaság vezető szereplője legyen.

Bár Dubai törekvése figyelemreméltó, a kriptovaluták globális szabályozása még mindig fejlődés alatt áll, és számos kihívás elé néz. Ennek ellenére a Dubau Multi Commodities Centre által elindított „Crypto Centre” és a „Dubai Blockchain Strategy” nevű kezdeményezés bizonyítékként szolgál, hogy a 2020-as években tényleg vezető szerepet vegyen fel a kormányzat globális szinten is.

Dubai 2024-re a kripto-turizmus egyik fellegvára lett, és számos szálloda, étterem és szolgáltatóközpont fogadja el a kriptovalutákat. Ebből kifolyólag a város egyre népszerűbb desztináció a kripto-kereskedők és a kripto-közösségek számára is.