Egy új stratégia nagyot lendíthet a bitcoin-bányászok jövedelmezőségén

VanEck szerint a bitcoin-bányászok évente 13,9 milliárd dollárt nyerhetnek, ha csak 20%-ban átállnak a mesterséges intelligenciára és a HPC gépekre.

Bitcoin-bányászat és az AI kapcsolata

VanEck szerint a bitcoin-bányászok növelhetik a jövedelmezőséget és javíthatják a rossz mérlegüket, ha energiakapacitásuk egy részét az AI és a HPC szektorra összpontosítják.

A VanEck befektetési cég szerint a bitcoin-bányászoknak lehetőségük van mintegy 13,9 milliárd dollár további éves bevétel megszerzésére, ha 2027-ig részben átállnak a mesterséges intelligencia és a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) szektor ellátására.

“Az AI-cégeknek energiára van szükségük, és a bitcoin-bányászoknak ez rendelkezésre áll.  A bányászok  jövedelmezőségi kockázatokkal néznek szembe az ingadozó működési költségek és a Bitcoin áringadozásai miatt. Pénzügyi helyzetük szempontjából előnyös lehet energiakapacitásuk egy részét a növekvő szektorok felé irányítani.” – mondta VanEck augusztus 16-i jelentésében.

“A bitcoin bányászok általában rossz mérleggel rendelkeznek, vagy túl sok adósságuk van, vagy túl sok részvénykibocsátás, túl sok a vezetői kompenzáció vagy a három kombinációja” – állította VanEck.

A VanEck becslése szerint, ha a tőzsdén jegyzett bitcoin-bányászati ​​cégek 2027-re energiakapacitásuk 20%-át mesterséges intelligenciára és HPC-re helyezik át, az éves szinten átlagosan évi 13,9 milliárd dollár többletbevételt jelentene.

Kígyóolaj, a csodaszer

A megjegyzések a Kerrisdale Capital befektetési cég közelmúltbeli állításait követik, amelyek a bitcoin-bányászok iparágát egyszerűen „a kígyóolaj-értékesítők iparágának” nevezték. A cég azt állította, hogy jelenlegi formájában nem életképes az üzleti modell, és ennek eredményeként szándékosan felhígulnak a cégek.

„Részvényeket bocsátanak ki, és ezek a részvényeket meg is veszik, hogy befektessenek az üzletbe. De nincs hozam” – mondta nemrég Sahm Adrangi, a Kerrisdale Capital befektetési igazgatója.

Eközben VanEck megjegyezte, hogy a bitcoin-bányászok számára pont, hogy előny, hogy ilyen szerződéseket kötnek. Az AI-cégek általában ugyanis hajlandók biztosítani a tőkekiadásokhoz szükséges pénzügyi forrásokat.

A Core Scientific a negyedik legnagyobb bitcoin-bányász a hash arány alapján. Nemrég 12 éves szerződést kötött a CoreWeave mesterséges intelligencia hiperskálázóval. Ez az üzlet várhatóan több mint 3,5 milliárd dollár bevételt generál 200 MW infrastruktúra biztosításával.

Eközben a Hive Digital Technologies kanadai bányász folytatta létesítményeinek bővítését. Céljuk, hogy HPC-szolgáltatásokat kínálhassanak a játék-, mesterséges intelligencia- és grafikus renderelő iparágakban működő vállalatoknak.

Kihívásokkal vannak tele a bányászok mindennapjai

VanEck jelentése egy kihívásokkal teli év az idei a bitcoin-bányászok számára. Áprilisban a felezés a bevételek csökkenéséhez vezetett, amely 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkentette a bányászok jutalmát, amit egy blokk után kapnak.

Az Egyesült Államokban jegyzett bányászcég, a Marathon Digital 145,1 millió dolláros bevételről számolt be a második negyedévben, ami nagyjából 9%-kal alacsonyabb az elemzők által várt 157,9 millió dollárhoz képest.

Április 8-án, közvetlenül a Bitcoin felezése előtt, a CryptoQuant vezérigazgatója, Ki Young Juthe azt állította az Antminer S19 XP-kkel való bányászat költsége 40 000 dollárról 80 000 dollárra emelkedik majd. Ezzel szemben a Bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price jelenleg ettől jóval elmarad.