A németek már aggódnak, hogy a digitális euró miatt nem lesz biztonságban a pénzük

Alig több mint egy évvel az euró digitális változatának bevezetéséről szóló döntés előtt Európa legnagyobb gazdaságában a lakosság körülbelül fele el sem tudja képzelni, hogy egyszer majd használni fogja a digitális eurót.

Alternatív német márka, a B terv

Egy festői borvárosban, Frankfurttól körülbelül 100 kilométerre (62 mérföldre) fekszik egy rejtett bunker. Évtizedekig Németország egyik legjobban őrzött titka volt ez a hely. A 1962-ben épült barlangszerű építmény alternatív német márkákat tartalmazott arra az esetre, ha Nyugat-Németország hidegháborús ellenségei hamis bankjegyekkel árasztanák el a piacot, hogy előidézzék a hiperinflációt.

Végül a tartalékvalutára nem volt szükség, és 1988-ban megsemmisítették.

A németek azonban továbbra is aggódnak pénzük biztonsága miatt. Alig több mint egy évvel az euró digitális változatának bevezetéséről szóló döntés előtt Európa legnagyobb gazdaságában a lakosság körülbelül fele el sem tudja képzelni, hogy használni fogja ezt az új digitális pénzt.

Az adatvédelem a legnagyobb probléma

A legnagyobb aggodalomra az adatvédelem a lakosság körében. Az eurózóna legjobb tagjai közül a németek a legnyugtalanabbak ezen a téren. A készpénz iránti elköteleződés továbbra is jelentős a lakosság körében. Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke „szent és sérthetetlennek” írta le a készpénzt.

Egy ebben a hónapban tett kirándulás a cochemi bunkerbe is megerősítette ezeket az érzéseket. A helyi nyugdíjasok egy csoportja, akik csak nemrég értesültek a létesítmény létezéséről, szkeptikusak voltak a digitális euró lehetőségével kapcsolatban.

Az egyik volt banki alkalmazott azt mondta, hogy a kártyás és online fizetés miatt már így is olyan érzése támad, mintha nem tudná irányítani kiadásait. Mások úgy vélték, hogy a digitális valuta veszélyesen függővé teheti Németországot a technológiától.

Hans Heinrich Kloeppel, aki 2010-ben nyugdíjba vonult a Deutsche Posttól, és segített a kirándulás megszervezésében, legtöbbször inkább készpénzt használ. Bár hozzátette, hogy leginkább megszokásból tesz ezt. Sokatmondó azonban, hogy Kloeppelen kívül senki sem árulta el a nevét.

Jövőre már érkezhet a digitális euró

Az Európai Központi Bank, amely a digitális eurót fejleszti, 2025 végén hozza meg végleges döntését annak bevezetéséről. Tisztában van a projekt körül kialakult félelmekkel.

Az adatvédelem és a biztonság érdekében olyan technológiát alkalmaznának az adattitkosítás során, amely megakadályozza a tranzakciók és az egyes felhasználók közötti közvetlen kapcsolatot. Ezenkívül a digitális valutát kártyán keresztül is elérhetővé teszik majd – tehát nem csak mobiltelefonon lehet vele fizeni, hanem offline használat során is. Arra is törekszenek, hogy elérjék a digitálisan kevésbé jártas polgárokat, és lehetőséget biztosítsanak a kiszolgáltatottabb csoportoknak, köztük a menedékkérőknek, hogy bekerüljenek a rendszerbe.

„A digitális eurót a készpénz digitális formájaként képzeljük el, amely minden digitális fizetésre használható, a fizikai készpénzzel együtt létezik. Senkit sem hagyunk hátra” – mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke X-en, a projekt előkészítési szakaszának megkezdésekor.

Nem csak a németeket kell meggyőzni

Nem csak a németeket kell meggyőzni. Németország ugyanis a kártyás fizetés részaránya a tranzakciókban folyamatosan emelkedik. Az olyan országokban, mint Ausztria, Szlovákia és Málta, azonban még továbbra is szívesebben keresik a készpénzt. Még akkor is, ha a közeli euróövezeti tagok, például Hollandia szinte teljes mértékben a digitális megoldások mellett tette le a voksát.

Ráadásul a fiatalabb németek nem olyan aggódóak a magánéletet illetően. Egy tanulmány kimutatta, hogy a 65 év felettiek harmada megtagadja személyes adatok online megadását – még a szolgáltatás minőségének javítása érdekében is. Ezzel szembe a 18–24 évesek mindössze 10%-a nem szívesen adja meg az adatait.

Nagel, a Bundesbank vezetője bizakodó, hogy idővel még idősebb honfitársai is meggyőzhetőek a digitális euró érdemeiről.

„Azzal próbálom meggyőzni az idősebb generációt, hogy azt mondom nekik, hogy a készpénz nem fog eltűnni” – mondta júliusban aGroup of 20 Rio de Janeiróban tartott csúcstalálkozóján. „Bár nem tudom meggyőzni a 92 éves anyámat, az idősebb generáció – amelynek hamarosan 60 év feletti tagja leszek én is – manapság annyira ért a digitális világhoz, hogy őszintén szólva nem is nagyon kell magyaráznom nekik a dolgokat. Értik, mi történik.”

Az egykor 15 milliárd alternatív német márkát tároló bunkerben az utazásszervező, Kloeppel megosztotta vendégtársainak a digitális euróval kapcsolatos kétségeit, de egyben reményt is adott.

„Nem zárhatod el magad tőle. Alkalmazkodnod kell a változásokhoz”.